DIJALOG ZA MLADE

Mladi općine Centar iznijeli stavove o potrebama mladih

U Centru za kulturu i mlade Općine Centar jučer je u sklopu projekta Dijalog za mlade, održan interaktivni sastanak sa mladima sa područja ove lokalne zajednice.
Mladi općine Centar iznijeli stavove o potrebama mladih

Dijalog su vodili načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić, pomoćnica načelnika Lejla Dizdarević  za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport, šefica Odsjeka za kulturu i sport Amra Hašimbegović -Vučković, predstavnici UNDP-a Sanja Bokun projekt menadžerica i Emir Bašić službenik za mlade, UN volonter u Općini Centar Sarajevo Faris Bečić, predstavnica Vijeća mladih FBiH, Amila Čengić, direktor JU „Centra kulture i mladih“ Ernis Šljivo i Anes Kujović ispred Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.

 

Dijalog sa mladima je proces konsultacija između donositelja odluka i mladih, koji osigurava da mišljenja i preporuke mladih budu jedan od ključnih impulsa pri donošenju odluka i oblikovanja politika za mlade. Dakle, u cilju boljeg razumijevanja položaja mladih, veoma je važno da se mišljenja, stajališta i potrebe mladih i organizacija mladih uzmu u obzir pri utvrđivanju i kreiranju programa koji se odnose na mlade.

 

-Možemo se pohvaliti da je Opština Centar otvorila dijalog sa mladima i to dokazujemo iz dana u dan, iz projekta u projekat. Opština je ove godine uradila još jedan iskorak prilikom planiranja budžeta, gdje je za potrebe mladih izdvojila preko dva miliona i dvjesto hiljada maraka. Sve ovo šta radimo ima za cilj da se mladi ljudi osjete važnim dijelom naše zajednice, što oni svakako i jesu, te da nam kažu šta bi mi mogli još dodatno uraditi i unaprijediti kako bi ostvarili još bolju komunikaciju. I ovim dijalogom ćemo sigurno doći do obostranog zadovoljavajućeg rješenja, poručio je Mandić.

 

Na jučerašnjem dijalogu sa mladima prezentovan je i strateški dokument lokalne zajednice Općine Centar Sarajevo - Strategija prema mladima 2022.-2026. godine u kome su precizirana područja od značaja za život mladih.

 

Dijalog s mladima je bio otvoren prema svim mladim ljudima, a posebno onima koji su manje aktivni ili su pripadnici marginaliziranih skupina. Postignuto je da se u dijalogu čuje što više različitih glasova, a ne samo onih mladih koji su uključeni u organizacije, što podrazumijeva inkluzivni pristup procesa koji počiva upravo na uključenosti brojnih i raznolikih lokalnih razina.

Važno je napomenuti da je ovaj dijalog za mlade najposjećeniji od svih dosadašnjih organizovanih dijaloga koji su se održavali u gradu Sarajevu, a koji je bio svojevrsna prilika mladima za iznošenje raznih ideja i mišljenja, koji će svakako biti iskorištene kao tematske oblasti u narednim javnim pozivima.

Glas mladih i njihove inicijative su od prioritetnog značaja Općini Centar Sarajevo i UNDP-u te će zbog toga održavanje ovakvih dijaloga biti proces koji će se ponavljati.

 

Dijalog za mlade organizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, kojeg finansira Europska unija, a provodi  Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Centar Sarajevo.

30.04.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR 2.- 9. MAJA
Polaganje cvijeća na mezarju Kovači i spomen obilježja 2. maja
30.04.2024.
CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR
Završen 27. festival komedije „Smijeh je lijek“
Više vijesti