POZIV ZA UČEŠĆE U BESPLATNIM PROJEKTIMA

Općina Centar za sportske projekte izdvojila 199.991 maraku

U nastojanjima da se stanovnicima centralne gradske općine omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj godini organizuje mnogobrojne sportske aktivnosti.
Općina Centar za sportske projekte izdvojila 199.991 maraku

 Centar za sport i rekreaciju, čiji je osnivač Općina Centar, ima dugu tradiciju i iskustvo u pružanju usluga u oblasti sporta, stvaranju uslova za bavljenje sportom, organizaciji sportskih takmičenja, manifestacija, kao i mnogih rekreativnih aktivnosti. Ustanova ostvaruje javni interes Općine Centar u oblasti sporta i rekreacije pružajući građanima i sportistima usluge najvišeg kvaliteta.

 

U ovoj godini, realizovati će se sportsko-animacijski program za djecu preškolskog uzrasta, od 5 do 6 godina, a osnovni cilj ovog projekta jeste da uključi što veći broj djece. Djeca će tokom 7 mjeseci, putem jednostavnih motoričkih pokreta, različitih vježbi i igara, poboljšati svoje motoričke i funkcionalne sposobnosti.

Pored pomenutog projekta, realizovati će se i mnoge škole sporta.

Škola gimnastike se realizuje u kontinuitetu od 2003. godine, a za cilj ima da omogući obuku djece iz osnovnih škola, od prvog do devetog razreda, sa područja općine Centar. Djeca će kroz 7 mjeseci usvojiti osnovne elemente parterne gimnastike, ali i poboljšati bazičnu motoričku strukturu pokreta, kao i osnovu i za nadogradnju elementarnih struktura kretanja. Vježbanje će se održavati 3 puta sedmično po 60 minuta.

Za učenike iz Centra od prvog do devetog razreda na atletskoj stazi stadiona „Asim Ferhatović Hase“, namijenjen je projekat škole atletike. Škola će se održavati 6 puta sedmično (3 termina prijepodne i 3 termina poslijepodne) po 60 minuta.

 

Škola teakwondoa namijenjena je djeci i mladima, tačnije osnovcima i srednjoškolcima sa područja ove lokalne zajednice. Ciljevi projekta su sportski angažman, podizanje opće kondicije, usvajanje pravila taekwondoa i savladavanje specifičnih teakwando tehnika. Vježbanje će se održavati 4 puta sedmično, po 60 minuta.

 

Obzirom na to da se ženskom fudbalu u našoj zemlji ne poklanja značajna pažnja, JU Centar za sport i rekreaciju ove godine će realizovati školu fudbala za djevojčice. Projektom će biti obuhvaćene učenice od šestog do devetog razreda osnovnih škola sa područja općine Centar. Realizacija sadržaja „Škole fubala“ odvijati će se na vanjskom igralištu FIS-a i to dva puta sedmično po 75 minuta.

 

Na vanjskom igralištu FIS-a će se također održavati i škola fudbala, a projekat će uključivati što veći broj učenika od prvog do petog razreda osnovnih škola sa područja općine Centar. Vježbanja će se održavati tri puta sedmično po 75 minuta.

 

Na teniskim terenima JU „CSR“ biće održana realizacija projekta škola tenisa za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice. Polaznici će biti podijeljeni po grupama, a treninzi će se održavati tri puta sedmično po sat vremena.

 

Još jedan od projekata za ovu godinu jeste „Handball In“, inkluzivni program za djecu i mlade sa poteškoćama. Cilj projekta je stvaranje jednakih mogućnosti za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju kroz rukomet i sport, te njihova inkluzija u zajednici u kojoj žive. Vježbanje će biti tri puta sedmično po 30 minuta.

 

U ovoj godini organizirat će se i Liga u fudbalu učenika osnovnih škola općine Centar. Na utakmicama će moći nastupiti za ekipu samo učenici koji su upisani u tu školu. Turnir se realizuje na vanjskom igralištu FIS-a i na pomoćnom terenu stadiona „Asim Ferhatović Hase“.

 

Takmičenja u odbojci za dječake i djevojčice održati će se u sportskim objektima JU „Centar za sport i rekreaciju“ u ulici Mis Irbina 10/2 u aprilu/maju 2023. godine.

 

Bike fest je projekat koji se odnosi na sve građane općine Centar. Cilj projekta je da se na jednom mjestu okupi što veći broj građana svih generacija koji voze bicikl. Realizacija projekta će se odvijati na prostoru pored stadiona „Asim Ferhatović Hase“. Vrijeme održavanja manifestacije predviđeno je za septembar ili oktobar 2023. godine.

 

Aerobik je program koji je namijenjen ženama sa područja općine Centar i realizovati će se u vidu grupnih treninga. Projekat uključuje vježbe za mobilnost i izdržljivost, joga vježbe i kardio vježbe. Aerobik će se održavati u prostorijama JU „Centar za sport i rekreaciju“ u gimnastičkoj dvorani, dva puta sedmično po 60 minuta.

 

Joga, rekreacija za građane namijena je i ženama i muškarcima sa područja ove lokalne zajednice. Ovaj projekat obuhvata vježbe za mobilnost i izdržljivost i joga vježbe. Vježbe će se održavati u CSR-u u gimnastičkoj dvorani jednom sedmično po 60 minuta.

 

Posljednji projekat za ovu godinu jeste „Stoni tenis nedjeljom za sve“, čiji je osnovni cilj popularizacija stonog tenisa, poticanje građana na aktivno bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima, te afirmacija sporta i zdravog životnog stila. Projekat obuhvata sve građane sa područja općine Centar. Program će se održavati nedjeljom u terminu od 09 do 17 sati. 

 

Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ poziva sve zainteresovane da se prijave za besplatne škole sporta koje realizuje ova ustanova, a finansira Općina Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti