Načelnik Mandić ugostio delegaciju Društva pisaca BiH

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, predsjednik Organizacionog odbora 61. Sarajevskih dana poezije Nazif Hasanbegović i profesor Nenad Tanović posjetili su danas Općinu Centar gdje su sa načelnikom Srđanom Mandićem razgovarali o saradnji krovnog književnog društva u Bosni i Hercegovini i jedinice lokalne samouprave.
Načelnik Mandić ugostio delegaciju Društva pisaca BiH

Da podsjetimo, Općina Centar finansijski je podržala organizaciju 61. Sarajevskih dana poezije koji su održani od 31. maja do 7. juna prošle godine.

Načelnik Mandić naglasio je Općina Centar sa zadovoljstvom podržava kulturne manifestacije koje imaju za cilj očuvanje književnih vrijednosti i pisane riječi u BiH.

Hasanbegović se zahvalio načelniku Mandiću na gostoprimstvu i podršci u realizaciji projekata Društva pisaca u BiH.

-Koristim priliku da vam se zahvalim za pomoć u organizaciji festivala 61. Sarajevski dani poezije. Sarajevski dani poezije su jedan od najstarijih književnih festivala u Evropi. Učešće i uključivanje autora, ne samo iz BiH i susjednih zemalja nego i iz zemalja širom svijeta je dokaz međunarodnog značaja festivala, kazao je Hasanbegović.

Predsjednik Hajdarević također se zahvalio načelniku Mandiću i Općini Centar te izrazio nadu da će saradnja sa Općinom Centar biti nastavljena i u budućnosti.

 

 

 

-Društvo pisaca BiH se nalazi u nezavidnom položaju. Mi smo krovna organizacija u Bosni i Hercegovini, a nažalost nemamo riješeno pitanje smještaja Društva. Trenutno je to za nas gorući problem. Nadamo se da će strukture vlasti imati sluha i pomoći u rješavanju problema sa kojim se suočavamo. Društvo pisaca BiH broji oko 200 članova iz cijele Bosne i Hercegovine, a iznalaženje adekvatnog prostora bi nam omogućilo veći radni angažman za dobrobit zajednice, pojasnio je Hajdarević.

 

 

 

Načelnik Mandić naglasio je da je nedopustivo da krovna književna organizacija na nivou Bosne i Hercegovine koja je priznata i na međunarodnom planu nema prostorije za rad.

 

 

 

-S obzirom na značaj i važnost Društva pisaca BiH sretni smo što možemo pomoći u skladu sa našim mogućnostima. Gdje ima volje ima i načina, a budite sigurni da će Opština Centar učiniti sve što je u našoj moći da vam pomognemo da riješite problem smještaja. Vrata ove lokalne zajednice su vam uvijek otvorena, poručio je Mandić.

 

 

 

Asocijacija književnika Bosne i Hercegovine pod nazivom Udruženje književnika osnovana je 8. septembra 1945. godine kada je i održana osnivačka skupština i izabrana uprava Udruženja. Pod gore navedenim nazivom ova asocijacija je djelovala sve do 1992/93. godine kao složena organizaciona struktura, koju su sačinjavale podružnice u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjaluci, Zenici i Bihaću.

 

 

 

Od svojih početaka pa do današnjih dana ova jedinstvena asocijacija bosanskohercegovačkih pisaca permanentno je, po svom opredjeljenju, konceptu i djelovanju, bila i ostala multinacionalnog karaktera. Nakon uspostavljanja novog ustavnog i pravnog sistema u BiH, u skladu sa novodonesenim zakonima i podzakonskim aktima, naziv asocijacije je 2002. godine preregistrovan u Društvo pisaca BiH i pod tim imenom i danas djeluje, tako da je održan kontinuitet rada i djelovanja ove značajne i jedinstvene asocijacije pisaca Bosne i Hercegovine.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti