JU CENTAR KULTURE I MLADIH

Kulturna dešavanja u mjesecu novembru

Mjesec novembar donosi nam programe za djecu, mlade i ostale građane, gostovanja i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
Kulturna dešavanja u mjesecu novembru

U četvrtak, 10. novembra 2022. godine, biće održana predstava ”Lakonoga u čarobnoj šumi”, za učenike osnovnih škola, na teatarskoj sceni Centra kulture i mladih, sa početkom u 11 sati. Uloge u ovoj muzičkoj bajci igraju Andrea Aković, Filip Radovanović i Armin Omerović.  

 

U petak, 11. novembra 2022. godine, za naše sugrađane treće dobi, biće odigrana predstava „Bez starca nema džeparca”, u izvođenju reditelja i glumca, poznatog humoriste Saše Pantića, od 19 sati.

 

Utorak, 15. novembar 2022. godine, rezervisan je za dječiju predstavu ”Bajka o ribaru i ribici”, na teatarskoj sceni Centra kulture i mladih, sa početkom u 11 sati. Sa djecom će se družiti, igrati, glumiti i pjevati Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Predstavu će gledati mališani iz osnovnih škola, sa početkom u 11 sati.

 

U srijedu, 16. novembra 2022. godine, dječija predstava ”Ako pčele odu”, gostovaće na 4. Dječijem art festivalu u Travniku. Riječ je o predstavi koja aktualizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, ali i upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU Centra kulture i mladih i Pozorišta mladih.

 

Četvrtak, 17. novembar 2022. godine, biće u znaku istaknute estradne umjetnice Merime Njegomir. Tokom bogate karijere nastupala je na mnogobrojnim festivalima na kojima je osvajala  značajne nagrade. Izdala je mnogobrojne singl ploče, albume i kompilacije. U svom repertoaru pjevala je na dvadeset stranih jezika — hebrejskom, kineskom, turskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, francuskom, engleskom i mnogim drugim. Kroz projekat „Kulture sjećanja“ biće organizovana izložba i koncert, sa početkom u 20 sati.   

 

U četvrtak, 24. novembra 2022. godine, biće otvorena izložba historijskih ilustracija Emira Durmiševića, ”Magični svijet Ilira - historija zaboravljene civilizacije”.

 

Srijeda, 30. novembar 2022. godine, rezervisan je za jubilarnu predstavu “Prah”, na teatarskoj sceni Jelićeva. Drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom – glavnim dobitkom na lotu. Likovi, Gordana Boban i Mirsad Tuka, prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa. Predstava počinje u 20 sati.

 

U četvrtak, 3. novembra 2022. godine, predstava ”Čorba od kanarinca” gostovala je na Teatarskoj reviji „Četvrtkom u pozorište“, na sceni Javne ustanove Bosanski kulturni centar Živinice 2022.