Obilježena godišnjica pogibije Vinka Šamarlića

U organizaciji Udruženje veterana Odreda policije „Bosna“ Kantona Sarajevo danas je obilježena 30. godišnjica od pogibije heroja Vinka Šamarlića, nosioca najvećih ratnih priznanja i pripadnika Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine - Odred policije „Bosna“.

Obilježavanju su u ime Općine Centar prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i vijećnik Hidajet Porić.

 

Prema utvrđenom protokolu delegacije su prvo položile cvijeće i odale dužnu počast heroju na Gradskom groblju „Lav“, gdje je sahranjen Vinko Šamarlić. Nakon toga održan je historijski čas i obavljen je marš stazama heroja Hrasnog Brda, nakon čega su delegacije posjetile mjesto pogibije Šamarlića u današnjoj Posavskoj ulici na Hrasnom Brdu, kojom prilikom je ispred spomen-ploče podignute u njegovu čast položeno cvijeće i odata počast.

–Mi koji smo pristupili odbrani našeg grada i domovine BiH, prvo kao pripadnici samoorganizovanih odreda, a poslije Armije RBiH, smo uvijek posmatrali naše specijalce kao najobučeniju i naopremljeniju jedinicu koja se tako hrabro suprostavila agresiji i opsadi ovog grada. Nemjerljiv je doprinos njenih pripadnika tokom proteklog rata i ponosan sam što sam bio dio te slavne historije naše zemlje zajedno sa Vikićevim specijalcima, kazao je predsjedavajući Đozo.

 

Također su današnjem odavanju počasti prisustvovali predstavnici boračkih udruženja sa Centra Nedžad Škrijelj i Dušan Golubović.

 

U svom obraćanju prisutnima ratni komandant Specijalne jedinice MUP RBiH Kemal Ademović  je kazao da dok god naše majke rađaju sinove poput Vinka Šamarlića da se ne moramo bojati za svoju budućnost, jer će imati ko da nas brani.

 

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. Nakon završene osnovne škole u Zavidovićima dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu. Po završetku škole prvo se zapošljava kao policajac, da bi 1985. godine došao u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice sa činom kapetana. Paralelno sa ovim aktivnostima bio je istaknuti džudista sarajevskog Džudo kluba "Željezničar". Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac BiH.

 

Početkom agresije na BiH Vinko je već imao osvojenu olimpijsku normu što je značilo da je ispunjavao osnovnu predispoziciju za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Imao je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama obrane Sarajeva može posvetiti pripremama za olimpijske igre. Unatoč svemu on se odlučio ostati sa svoji saborcima iz Specijalne jedinice MUP BiH – Odred Bosna. Borili su se na najkritičnijim mjestima, a ne bez razloga su još od prvih dana osvojili simpatije svih građana ulijevajući im sigurnost i nadu u pobjedu. Poginuo je na Milinkladskoj ulici.

 

Posthumno je odlikovan i "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba sa mačevima". U sjećanju na njega jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, a svake godine u spomen na njega u Sarajevu se održava Memorijalni, internacionalni Džudo turnir.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti