Obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana u Ulici Hamdije Kreševljakovića

U Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) na današnji dan prije 28 godina sedam naših sugrađana je poginulo, a četvero teže i lakše ranjeno od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama.

Tog tragičnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

 

Obilježavajući 28. godišnjicu tog masakra članovi porodica i prijatelji poginulih, te delegacije Kantona Sarajevo i Općine Centar su 29. novembra 2021. godine položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast nevino nastradalim tokom granatiranja opkoljenog Sarajeva. 

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa vijećnicima Samirom Fazlićem, Lejlom Khattab i Lajlom Ćosović.

 

U obraćanju prisutnima ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić je kazala da i danas moramo govoriti o našim stradalim sugrađanima.

 

– Svirepa ubistva i masakri širom Sarajeva i Bosne i Hercegovine nisu bili slučajni. Ovo je prilika da se podsjetimo na opsadu Sarajeva u kojoj su njeni građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni i promrzli. Kao da ta patnja nije bila dovoljna, bili smo izloženi stalnim granatiranjem. Ubijeno je više od 12.000 građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete. Neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku, ni nacionalnu pripadnost. Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Da bi se to postiglo pravda mora biti zadovoljena, a počinioci svih strašnih zločina, kao i ovog kojeg obilježavamo danas, moraju biti adekvatno kažnjeni, kazala je ministrica Softić-Kadenić. 

 

 

Za zločine počinjene nad stanovništvom opkoljenog Sarajeva, Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, dok je Dragoslava Miloševića, koji je naslijedio u komandnom lancu Galića i nastavio zločine nad građanima ovog grada, sud osudio na 33 godine zatvora. Na kaznu doživotnog zatvora osuđen je i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba vojske RS, između ostalog i za opsadu i ubijanje nedužnih civila opkoljenog Sarajeva.

04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
Više vijesti