Obilježen 1. mart- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nezavisnosti BiH, u nedjelju, 1. marta 2020. godine, predstavnici svih nivoa vlasti, boračkih udruženja i udruženja građana položili su cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i spomen-obilježja čime su odali počast svim poginulim braniteljima.

U ime Općine Centar, obilježavanju ovog značajnog datuma iz naše historije, u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića prisutvovali su njegovi savjetnici Mustafa Resić i Bećir Sirovina zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Centar Karolinom Karačić, te njenim zamjenikom Sulejmanom Haljevcem, vijećnicima Ahmedom Gerinom i Harisom Mujanovićem, te predstavnicima Komisije za boračka pitanja i članovima Udruženja „Maloljetni borci općine Centar“.

Delegacije su nakon mezarja Kovači, gdje su položili cvijeće ispred spomen-obilježja kao i pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH, obišli i položili cvijeće, te odali dužnu počast ubijenim tokom dva protekla rata ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“ i Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, kao i Spomen-parka na Vracama. 

Karačić i Resić su ovom prilikom čestitali Dan nezavisnosti svim građanima općine Centar, Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

–Sjećamo se dana kada su naši građani izašli na referendum i dali podršku hiljadugodišnjoj tradiciji i historiji naše države. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma i mišljenja smo da je vrijednost slaviti ga i sjećati se posebno zbog žrtava koje su podnijete da bismo mi danas živjeli slobodno u našoj neovisnoj i lijepoj Bosni i Hercegovini. Sigurni smo da bi izraz volje građana za nezavisnost Bosne i Hercegovine bi bio i veći da nije bilo bojkota određenih političkih struktura koje nisu bile za našu zajedničku državu,  izjavili su Karačić i Resić.

Prvi mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Na referendumsko pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%. Na osnovu rezultata referenduma Evropska zajednica je 6. aprila 1992. priznala BiH kao nezavisnu državu, a dan kasnije to su učinile i Sjedinjene Američke Države.

 

Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti