Upute za ponašanje za vrijeme zemljotresa

Na osnovu preporuke Civilne zaštite Kantona Sarajevo, Civilna zaštita Općine Centar upozorava građane kako se ponašati za vrijeme zemljotresa.
Upute za ponašanje za vrijeme zemljotresa

Posebno se ističe važnost da građani pokušaju ostati prisebni i mirni, da ne paniče kako bi mogli reagovati na pravi način, jer često panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje.

 

U uputstvu se, između ostalog, navodi da u kući ili stanu treba odrediti jedno sigurno mjesto (mjesto okupljanja prilikom zemljotresa) u većoj prostoriji, te osobito djecu upoznati s tim i nekoliko puta godišnje podsjećati ih na to.

 

Nakon prvog udara zemljotresa potrebno je spremiti se i za dodatne zemljotrese. Ako je objekat oštećen, zbog mogućnosti nastanka jačeg zemljotresa, potrebno je napustiti ga smireno, bez panike i po redu: majke s djecom, stari, bolesni, osobe s invaliditetom...

 

Ukoliko se osobe nalaze u oštećenom objektu i osjećaju miris plina ili vide pokidane kablove, ni u kojem slučaju ne bi trebali paliti svijeće i šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija. Potrebno je provjeriti da li je neko povrijeđen, a u slučaju ozbiljnijih povreda ne pomijerati povrijeđene osobe. Ukoliko su objekti nakon prvog potresa oštećeni potrebno je izbjegavati ulazak u njih.

 

Ukoliko se osobe za vrijeme zemljotresa zateknu u zatvorenom prostoru ne treba da bježe, već da se spuste na pod i pokriju glavu rukama. Nakon prvih podrhtavanja, oni koji se nalaze u nižim prostorijama, stana-kuće trebaju izaći u slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i ostalih građevina. One osobe koje je zemljotres zatekao na višim spratovima treba da se sklone pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, te rukama zaštite oči. Potrebno je odmaknuti se od staklenih površina, spoljnih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne.

 

Kada prestanu prvi potresi potrebno je napustiti prostoriju uzevši sa sobom najvažnije i spremljene stvari. Za napuštanje prostorija isključivo treba koristiti stepenice, ni u kojem slučaju liftove. Na glavnoj sklopci potrebno je isključiti električnu energiju, te zatvoriti plin i vodu na glavnom ventilu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti