Načelnik Ajnadžić prisustvovao obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici

Delegacija Općine Centar, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, u četvrtak, 11. jula 2019. godine prisustvovala je obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 33 žrtve genocida.

 

Na komemoraciji povodom 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone Ujedinjenih nacija“ Srebrenica, održanoj u Fabrici akumulatora u Potočarima, obratile su se brojne državne i međunarodne zvanice. Po okončanju komemoracije uslijedio je vjerski dio programa, a onda i dženaza za 33 žrtve genocida.

 

Nakon napada srpskih snaga na zaštićenu enklavu Srebrenica u julu 1995. godine ubijeno je 8.372 nedužnih ljudi. Za ove zločine, za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, do sada je pred Haškim tribunalom i sudovima regiona osuđeno ukupno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora.

 

U mezarju Memorijalnog centra Potočari dosad je ukopano 6.610 žrtava genocida, a na porodičnim mezarjima izvan Potočara njih 234. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do ovog časa ekshumirani su posmrtni ostaci 7.119 žrtava.

 

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i vlade Federacije BiH te Brčko distrikta, donijeli su Odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u našoj zemlji.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti