Održana 36. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Umjesto 63 na Hastahani planirano 89 posto parkovske površine

Općinsko vijeće Centar održalo je u četvrtak, 17. aprila 2019. godine 36. redovnu sjednicu. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Usvojen Nacrt odluke o izmjenama i dopunama RP za lokalitet Hastahana

 

Na dnevnom redu ove sjednice bio je Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor - lokalitet Hastahana, sa Nacrtom odluke o provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor - lokalitet Hastahana.

 

Nakon rasprave o predloženim izmjenama i dopunama RP, nacrt ovog planskog dokumenta je dobio podršku većine prisutnih općinskih vijećnika. Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor - lokalitet Hastahana će biti upućen na javni uvid, a nakon toga na javnu raspravu za koju će biti pripremljena i 3D prezentacija, te svi neophodni podaci uključujući i način rješavanja toka saobraćaja.

 

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa timom planera i urbanista, stručnjaka i arhitekata iz Savjeta za urbanizam i prostorno planiranje, te Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, kao predlagač izmjena i dopuna ovog planskog dokumenta u uvodnom izlaganju naglasio da su izmjene i dopune planskog dokumenta za lokalitet Hastahana predložene sa ciljem da se iznađe najbolje plansko urbanističko arhitektonsko rješenje, posebno imajući u vidu da je prostor Hastahane sada u lošem stanju, gotovo bez zelenila i gdje dominira betonska ploha.

 

Prema važećem Regulacionom planu parkovska površina na Hastahani je planirana na 63% površine, a predloženim izmjenama i dopunama predviđeno je da parkovska površina zauzima 89% na ovoj lokaciji što je daleko više u odnosu na trenutno stanje ovog lokaliteta na kojem ogromnu većinu površine zauzima betonska ploha, a samo neznatan dio parkovska površina.

 

Podsjećamo da je Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor - lokalitet Hastahana donijelo Općinsko vijeće Centar na 15. redovnoj sjednici, održanoj 29. septembra 2017. godine. Nakon toga je raspisan konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja. Konkursna komisija nije dodijelila prvu nagradu jer većina radova predviđa izuzetno veliku izgrađenost a ne pejzažno oblikovanje lokaliteta u kojem dominira park. Odlučeno je da se od ostalih nagrađenih radova preuzmu najuspješniji dijelovi i integriraju u planski dokument u kojem se zadržava osnovna ideja da ovaj lokalitet bude dominantno zelena površina.

 

Nacrtom odluke o izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor - lokalitet Hastahana, ukupne površine 1,2 ha, predloženo je dakle da uređena parkovska površina sa multifunkcionalnom plohom bude uređena na gotovo 90% parka. Kad je riječ o izgradnji objekata, ispod parka je planirana izgradnja podzemne javne garaže na tri etaže, kao i podzemni objekti čija je namjena javni sadržaji (sjedište mjesne zajednice, izložbeni paviljon, knjižara, multifunkcionalna sala, biblioteka i slično). Također je predložena na parceli površine 1.100 m2 izgradnja objekta javnog sadržaja visine P+3.

 

Načelnik Ajnadžić je uvažio zahtjeve više vijećnika koji su u raspravi naglasili neophodnost očuvanja javnih zelenih površina, kako na ovoj, tako i na drugim lokacijama na području općine Centar. U tom kontekstu istakao je da Općina Centar pored obnavljanja i uređenja postojećih parkova radi na pripremama za izgradnju najvećeg parka u Sarajevu na lokalitetu Betanija-Šip sa atraktivnim rekreativnim sadržajima.

 

Na kraju je naglasio da će u okviru javnog uvida, te javne rasprave prihvatiti najbolja rješenja, odnosno prijedloge, kako građana, tako i struke kako bi ovaj lokalitet dobio najbolju urbanu formu i sadržaje.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio žaljenje što je tokom rasprave o ovom važnom pitanju jedna od vijećnica problematizirala, odnosno iznosila tvrdnju kako kao rođena Sarajka ovaj grad voli više od svih prisutnih vijećnika.

 

-Šta bi na ovu tvrdnju vijećnice kazali heroji Sarajeva Mustafa Hajrulahović Talijan, Safet Zajko, Safet Hadžić, Enver Šehović organizatori otpora agresiji na našu domovinu i komandanti odbrane Sarajeva koji su svoj život ugradili u temelje odbrane, kao i hiljade svih drugih boraca heroja Armije i MUP-a RBiH koji nisu rođeni u Sarajevu, ali su ga sa ljubavlju, čašću i dostojantvom hrabro branili i odbranili. Valja baš zato vjerovati da su i oni neizmjerno voljeli ovaj grad, kao i mnogobrojni umjetnici, kulturni radnici, pisci, pjesnici, privrednici, ljekari, sportisti i svi drugi koji su dali ogroman ukupan doprinos razvoju i napretku Sarajeva, naglasio je Ajnadžić.

 

Izbor novih članova komisija Općinskog vijeća

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja i mandatno imunitetska pitanja, a po prijedlozima općinskih odbora političkih stranaka zastupljenih u Općinskom vijeću, usvojena je odluka o razrješenju i izboru pojedinih članova komisija. Tako je članstva u Komisiji za statut i propise razriješen Jasmin Kreso, a umjesto njega je izabrana Senada Bosno. Za člana Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti izabrana je Jelena Samardžić umjesto Alme Cerić koja je razriješena te dužnosti. Amra Alajbegović razriješena je članstva u Komisiji za poslove iz stambene oblasti a umjesto nje izabran je Sejad Đozo. Izudin Karić izabran je za člana Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama umjesto razriješenog Kenana Trebinjca.

Članstva u Komisiji za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima razriješeni su Edin Šaković i Mirza Zeković i umjesto njih su izabrani su Dženan Mulić i Samir Fazlić. U Komisiju za pitanja mladih izabrana je Armina Ligata umjesto Jelene Samardžić koja je razriješena te dužnosti. U Komisiju za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa izabrani su Edin Šaković i Midhad Hondo umjesto razriješenih Semira Durakovića i Irhada Čovrka. Članstva u Komisiji za budžet i finansije razriješena je Meliha Ferhatović i na tu dužnost je izabran Draško Jeličić. Novoizabrani članovi Komisije za saradnju sa nevladinim organizacijama su Asim Penava, Nermin Kapo i Nuko Grebović, a razriješeni su Alma Kaljača, Emin Kutlovac i Amar Hamzić.

u Komisiju za kulturu i sport izabrani su Mirza Pašić i Benjamin Soko umjesto razriješenih Edina Mirvića i Almira Kurta. Članstva u Komisiji za energetsku efikasnost razriješeni su Semir Sefić i Mevlida Hujić i na tu dužnost izabrani su Ermin Bajrović i Sara Arslanagić. Za člana Komisije za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnost spolova izabrana je Mersida Prepoljac umjesto razriješene Varje Nikolić. Za člana Komisije za poslovne prostorije izabran je Jasmin Gazija umjesto razriješenog Igora Stojanovića. Članstva u Komisiji za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa razriješena je Inda Handžić-Bašić i umjesto nje je izabrana Melisa Lekić.

 


05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti