Polaganjem cvijeća započelo obilježavanje 6. aprila – Dana grada Sarajeva

Povodom obilježavanja 6. aprila – Dana Grada Sarajeva i Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, te početka krvavog rata i višegodišnje opsade Sarajeva 1992. godine, delegacije više nivoa vlasti, boračkih udruženja i građani posjetili su 5. aprila 2019. godine nekoliko lokacija gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast svim stradalima tokom protekla dva rata.

U ime načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i Općinskog vijeća delegaciju su činili predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina, te predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo Elvis Sudar. Događaju su također prisustvovali vijećnici Velija Katica, Miro Lazović i Nuko Grebović, kao i predsjednik Udruženja ratnih-vojnih invalida općine Centar Nedžad Škrijelj.

 

Prema utvrđenom protokolu cvijeće je prvo položeno na mostu Suade i Olge na Vrbanji u znak sjećanja na prve civilne žrtve proteklog rata i višegodišnje opsade Sarajeva.

 

-Ovaj datum simbolizira 27 godina od onoga što se nazvalo najgorim periodom u poslijeratnoj historiji nakon Drugog svjetskog rata, kako u  Evropi tako i u našoj državi. Prije 27 godina prolivene su nevine kapi krvi i oduzet život dvjema heroinama i praktički obznanjen početak rata u BiH, odnosno počeo je napad na grad Sarajevo. Tada smo doživjeli ono što ne bi poželjeli ni jednom gradu da doživi, ali evo i nakon 27 godina dokazali smo da je život, suživot i oporavak moguć. Nažalost puno je godina prošlo, puno je razorenih ljudi, žrtve koje nisu više sa nama, koji su dali svoj život za ovu državu. Nadam se da ćemo im opravdati to na najbolji mogući način, objasnio je Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

 

-Prije 27 godina na ovom mjestu su ubijene prve civilne žrtve rata, dvije mlade osobe koje su bile u šetnji za mir sa ostalim građanima Sarajeva. Nisu ni slutile da sa Holiday Inn-a i sa benzinske pumpe na Vrbanji vrebaju snajperisti koji su željni krvi, koji su željni zločina. Opsada ovog grada je trajala 1.425 dana tokom koje je ubijeno preko 11 hiljada nevinih građana Sarajeva, međutim danas živimo u vremenu u kojem se sve čini da se žrtva i agresor izjednači i bez obzira na pravosnažne presude i zločincima poput Radovana Karadžića. Trebamo na jedan poseban način i sa jednim posebnim senzibilitetom obilježavati događaje na ovakvim mjestima. Sudbina je htjela da na isti dan obilježavamo oslobođenja grada Sarajeva 1945. godine i početak njegove opsade 1992. godine, kazala je Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo. 

 

 

Nakon ovoga delegacije su položile cvijeće ispred spomen-obilježja na Vratniku koji je podignut u spomen na poginule borce tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, da bi potom posjetili Višegradsku kapiju i na tom mjestu položile cvijeće. Borci narodno-oslobodilačkog rata su 6. aprila 1945. godine prolazeći kroz ovu kapiju oslobodili Sarajevo od okupatora tokom Drugog svjetskog rata. Na kraju protokolarnog dana u Domu kulture na Vratniku je održana svečana akademija.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti