Dani otvorenih vrata u Centru za zdravo starenje u zgradi ''Svjetlosti''

U povodu obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 8. marta – Međunarodnog dana žena, u prostorijama Centra za zdravo starenje u zgradi „Svjetlosti“ (Muhameda Kantardžića 3) organizovani su „Dani otvorenih vrata“.

Podsjećamo, od osnivanja novog Centra za zdravo starenje u zgradi „Svjetlosti“, u njegov rad uključeno je oko 290 građana treće životne dobi koji žive na području općina Centar i Stari Grad, s tim da se broj zainteresovanih svakodnevno povećava i premašuje kapacitet samog Centra.

 

Danas je upriličena svečanost u povodu obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i otvorenja izložbe radova članica Centra. Izložba je prodajnog karaktera i trajat će do četvrtka, 7. marta i može se pogledati od 10 do 14 sati.

 

Sanela Ferhatović, koordinatorica Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad je zadovoljna organizacijom i samom izložbom gdje su prezentirani radovi vrijednih članica Centra.

 

-Naše članice su uradile puno lijepih radova, raznim tehnikama i imaju želju svoje radove prodati. Na izložbi je prezentirano oko dvije stotine radova koji su rađeni na likovnoj sekciji, na sekciji turskog veza i alu folije. Naša mentorica Indira Kaliman održava časove likovne sekcije od samog otvaranja Centra a časove turskog veza i rada sa trakicama vodi Sabina Hatibović. Ono što mogu najaviti za naredne dane jeste druženje 8. marta sa našim članicama povodom Dana žena, u periodu od 11 do 14 sati. U četvrtak, 7. marta također u našim prostorijama imamo druženje članova likovne sekcije sa grupom djece sa kojom će Sulejman Haljevac napraviti otvorenu kreativnu radionicu, istakla je Ferhatović.

 

Da podsjetimo, ovaj centar za zdravo starenje je otvoren 4. septembra 2017. godine kada su načelnici općina Centar i Stari Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“, koje implementira pomenuti projekt, potpisali ugovor o partnerstvu. Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, za šta je iz budžeta izdvojila više od 120.000 KM. Na osnovu potpisanog ugovora, obaveza općina je da svake godine u budžetu obezbijede finansijska sredstva za rad ovog centra.