Reagovanje Derve Sejdića na neistinite izjave Kasima Zahirovića o odnosu Općine prema romskom naselju

Povodom izjave gospodina Kasima Zahirovića da je „pomalo razočaran odnosom lokalnih vlasti prema njihovom naselju, prije svega Općinom Centar i načelnikom Nedžadom Ajnadžićem...“ reagovao je i Dervo Sejdić, aktivista romskog nevladinog sektora. U pismu koje je Sejdić uputio ''Dnevnom avazu'' i Općini Centar se navodi:
Reagovanje Derve Sejdića na neistinite izjave Kasima Zahirovića o odnosu Općine prema romskom naselju

''Bilo bi nekorektno šutjeti na iznošenje dezinformacija objavljenih 17. januara 2019. godine u ''Dnevnom avazu'', a u vezi sa ulaganjem općine Centar u integraciju romske populacije.

 

Aktivista sam romskog nevladinog sektora od 1994. godine, a od 2000. godine sarađujem sa Općinom Centar Sarajevo u realizaciji Prvog projekta na stambenom zbrinjavanju Roma u Bosni i Hercegovini. U okviru ovog projekta kojeg implementira humanitarna organizacija “World Vison” uz finansijsku pomoć Holandske ambasade izgrađeno je 30 stambenih jedinica za domicilnu romsku populaciju naselja Gorica u općini Centar. Općina Centar je izdvojila finansijska sredstva za kupovinu dijela lokacije, izvršila izmjenu Regulacionog plana i usvojila urbanistički plan sa ciljem izgradnje romskog naselja. Ovo je ujedno i Prvi projekat legalizacije romskog naselja u Bosni i Hercegovini.

 

Općina Centar je školske 2005/2006. godine kreirala budžetsku liniju za pomoć romskoj djeci u procesu obrazovanja od prvog do devetog razreda osnovne škole, budžet za pomoć u nabavci školskih knjiga i pribora. Ovo je jedina općina u Bosni i Hercegovini sa ovom praksom. U najvećem broju slučajeva druge općine nabavljaju knjige za učenike prvih razreda osnovne škole te eventualno pomaže kroz stipendiranje srednjoškolaca.

 

Kroz redovan budžet Općina Centar finansijski pomaže obrazovanje odraslih, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju romske populacije. U periodu od 2015-2018. godine kroz redovnu budžetsku liniju finasirala je obrazovanje 13 odraslih Roma čime su isti osposobljeni za rad.

 

Općina Centar redovno puža pomoć romskom naselju Gorica u obilježavanju romskih praznika i značajnih datuma (npr. obilježavanje Đurđevdana i Svjetskog dana Roma). Pored navedenog data je podrška Udruženju „Kali Sara – RIC“ za obilježavanje Svjetskog dana Roma u Domu mladih Skenderija, što postaje tradicija. U periodu od 2016-2018. Općina Centar uvodi praksu za volonterski i pripravnički rad mladih obrazovanih Roma i Romkinja što je “pionirska” praksa u BiH.

 

U saradnji sa Hilfswerk Austrija International, Arbaiter-Samariter-Bund Deutschland i  Udruženja Roma „Kali Sara – RIC“ uz finasijsku pomoć Evropske Unije, Općina Centar u periodu od 2016-2018. godine dodatno radi izgradnju četiri stambene jedinice za porodice Roma na području Gorice. Ovom prilikom Općina Centar takodje izdvaja finansijska sredstva za infrastrukturu i uređenje okoliša naselja Gorica.

 

Na inicijativu Udruženju Roma „Kali Sara – RIC“, Općina Centar usvaja Akcioni plan za Rome iz oblasti obrazovanja, stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, kulture i sporta za period 2017-2020. godine.

 

Ovo su samo neke od mnogih aktivnosti Općine Centar na političkoj, socijalnoj, ekonomskoj i kulturnoj integraciji Roma, što bi moglo nekim drugim lokalnim zajednicama poslužiti kao primjer uvažavanja različitosti u domenu poštivanja i zaštite ljudskih prava pripadnika nacionalnih manjina.

 

Isto tako želim naglastiti da je u toku ove saradnje bilo i momenata neusaglašenih stavova i neslaganja te da rezultati nisu dolazili sami po sebi, trebalo je truda, vremena i upornosti da se realizuju ideje i ostvare ciljevi, nekada i visoko postavljeni.''

 

Dervo Sejdić, aktivista romskog nevladinog sektora  

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti