Besplatna škola gimnastike za osnovce sa Centra

Općina Centar Sarajevo u saradnji sa JU „Centar za sport i rekreaciju“ realizuje projekat besplatne škole gimnastike za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola koje se nalaze na području ove lokalne zajednice.

. Treninzi se odvijaju u sportskoj sali FIS-a (Mis Irbina 10) četiri puta sedmično, i to dva termina u prijepodnevnim, a dva u poslijepodnevnim satima. Časove vode stručni nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja Mirza Pašić i Adis Mušanović. Škola gimnastike predstavlja jedan od najpopularnijih projekata Centra za sport i rekreaciju, kojeg Općina Centar finansijski podržava sa 4.830 konvertibilnih maraka.

 

-Ovaj ciklus projekta gimnastike za osnovce smo započeli u februaru, a završavamo krajem decembra ove godine. Tokom ove godine imali smo oko 200 osnovaca od prvog do osmog razreda, što predstavlja rekordan broj polaznika. Kako bismo uskladili sa smjenama u školi prva grupa počinje od devet sati, a druga grupa od 14 sati popodne. Sa djecom najviše radimo akrobatiku, a također ne zanemarujemo i igru kako bi se djeca zabavila i odavde sa sobom ponijela pozitivno iskustvo i vibraciju. Kada bi bili veći kapaciteti sale u FIS-u, koja sada može u jednom terminu primiti do 40 djece, vjerujemo da bi imali i više polaznika za ovu školu. Naš sat gimnastike počinjemo sa osnovnim vježbama, odnosno sa zagrijavanjem što predstavlja pripremanje tijela za predstojeće aktivnosti. Sa djecom također radimo akrobatiku na parteru, poput koluta naprijed i nazad, zvijezdu, stajanje na rukama... Također koristimo i sprave poput vratila i paralelnog razboja, a najinteresantnija sprava za djecu je trampolin. Pored toga radimo vježbe za koordinaciju i agilnost i druge psiho-motoričke osobine i sposobnosti. U svom radu raspoređujemo djecu na razne vježbe kako bismo omogućili svima da vježbaju bez prekida i zastoja i time kompletan kapacitet sale stavljamo u funkciju, objasnio je Pašić.

 

Projektom gimnastika za osnovce uz pomoć jednostavnih motoričkih pokreta, različitih vježbi i igara djeca poboljšavaju svoje zdravlje, te intelektualni i emocionalni razvoj, čime se istovremeno sprečavanju deformiteti kičme do kojih može doći uslijed dugotrajnog sjedenja u školskim klupama.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti