Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o zdravstvu

U ponedjeljak, 19. novembra 2018. godine održana je 6. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar, a na dnevnom redu su bili izvještaji četiri kantonalne javne zdravstvene ustanove o radu i pružanju usluga na području središnje sarajevske općine u prošloj godini: Doma zdravlja Centar, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Sjednicu je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, a osim vijećnika prisustvovali su predstavnici pomenutih zdravstvenih ustanova i članovi Zdravstvenog savjeta Općine Centar.

 

Uvodne napomene dao je Salko Pašović, vijećnik i predsjednik Zdravstvenog savjeta Općine Centar koji je formiran u januaru ove godine. Pri tome je kazao da Općina Centar, iako zdravstvo organizacijski i finansijski nije u njenoj nadležnosti, već dugi niz godina izdvaja značajna sredstva iz svog budžeta zdravstvenim ustanovama za unapređenje usluga građanima i poboljšanje zdravstvene zaštite stanovništva. Govoreći o aktuelnom stanju u zdravstvu Pašović je kao najveći problem istakao deficit medicinskog kadra prije svega ljekara, naročito pedijatara i ljekara porodične medicine, jer veliki broj njih odlazi u mirovinu, a istovremeno nije pravovremeno obezbijeđena adekvatna kadrovska popunjenost. Stoga je iznio prijedlog Zdravstvenog savjeta da se kantonalnom Ministarstvu zdravstva uputi inicijativa da se kao privremeno rješenje produži rok za odlazak u mirovinu ljekarima za čije poslove nije obezbijeđen novi kadar.

 

O problemu deficita medicinskih kadrova su na ovoj tematskoj sjednici govorili i vijećnici ističući da već godinama nema adekvatne kadrovske politike u zdravstvu i pravovremenog planiranja. S tim u vezi rečeno je da treba stvarati klimu da se takvo stanje popravi i profesiji vrati autonomija, te mladim kadrovima obezbijede bolji finansijski i drugi uvjeti kako bi se zaustavio njihov odlazak.

 

Vijećnici su također ukazali na problem neravnomjerne pokrivenosti stanovništva uslugama porodične medicine po pojedinim mjesnim zajednicama općine Centar, koji je neophodno što prije riješiti. Kad je riječ o mjerama i aktivnostima za poboljšanje zdravstvene zaštite, Zdravstveni savjet je predložio da se u cilju približavanja zdravstvene zaštite građanima u jednakom obimu uspostave i ambulante porodične medicine za mjesne zajednice Pionirska dolina i Nahorevo, kao i punkt hitne medicinske pomoći na području Centra koji bi pokrivao usluge za stanovnike općina Centar i Stari Grad.

 

Osim toga, Zdravstveni savjet Općine Centar će, zajedno sa Komisijom za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodno naslijeđa, u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite stanovnika uputiti inicijativu da se sačini dugoročni program uklanjanja azbestnih građevinskih materijala (krovovi, fasade, vodovodne cijevi) koji su štetni za zdravlje. Istaknut je i značaj preventivne zdravstvene zaštite stanovništva i edukacije u tom pogledu.

 

U svom obraćanju vijećnicima općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je naglasio da se ova lokalna zajednica, u stalnom nastojanju da što više približi zdravstvenu zaštitu građanima u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i institucijama, izdvaja na godišnjem nivou između 200.000 i 250.000 konvertibilnih maraka za nabavku neophodnih medicinskih aparata, opreme i vozila za potrebe zdravstvenih ustanova u Sarajevu, ali i za pomoć drugim općinama u Bosni i Hercegovini gdje je povratnička populacija. Također je kazao da je Općina Centar uložila 250 hiljada maraka u kupovinu poslovnog prostora u objektu u Bolničkoj ulici gdje bi bila smještena ambulanta porodične medicine Višnjik.

 

U daljem izlaganju načelnik Ajnadžić je istakao da Općina Centar nije zadovoljna rasporedom i organizacijom ambulanti porodične medicine na njenom području, s obzirom na to da je centru grada koncentrisano više zdravstvenih ustanova, dok to nije slučaj u padinskim dijelovima kao što su Nahorevo, Soukbunar, Pionirska dolina... S tim u vezi je dodao da Domovi zdravlja Kantona Sarajevo treba da uspostave adekvatan sistem održavanja infrastrukture, te da će im Općina Centar u tom smislu biti na raspolaganju.

 

Nakon rasprave na ovoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo nekoliko zaključaka. Tako je zatraženo od Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za zaštitu žena i materinstva da obezbijede adekvatnu kadrovsku popunjenost svih organizacionih jedinica koje djeluju na području općine Centar. S tim u vezi predloženo je i pravovremeno primanje ljekara i ostalog medicinskog osoblja kako bi se u budućnosti prevenirao deficit kadra. Općinsko vijeće također traži od svih zdravstvenih ustanova na području Centra da se u apsolutnom obliku poštuje definisano radno vrijeme.

 

Usvojen je i zaključak da će Općina Centar i u narednom periodu kroz razne projekte i aktivnosti davati podršku u partnerskom odnosu sa javnim zdravstvenim ustanovama i Ministarstvom zdravlja Kantona Sarajevo s ciljem unapređenja zdravlja i zdravstvene zaštite stanovnika općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti