U toku odabir najboljih poslovnih ideja mladih

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, s ciljem poticanja zapošljavanja mladih nastavlja pružati finansijsku podršku iz svog budžeta najboljim poslovnim projektima namijenjenim razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Podsjećamo, na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar, koju je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće Centar, u proteklom periodu objavljen je javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, a trajao je 60 dana. Javni poziv je objavljen 18. juna 2018. godine u dnevnom listu „Oslobođenje“.

 

Na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima budžeta Općine Centar pristigla su 34 zahtjeva. Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar pristupila je vrednovanju dostavljenih aplikacija. U prvoj fazi rada Komisija je ocjenjivala da li aplikant zadovoljava opće uslove u skladu sa Javnim pozivom i vrednovala kvalitet dostavljenog biznis plana.

 

Mladi poduzetnici koji su u predviđenom roku dostavili traženu dokumentaciju i zadovoljili opće uslove navedene u Javnom pozivu početkom ovog mjeseca imali su priliku da prezentiraju svoje poslovne ideje pred članovima stručne komisije.

 

Nakon održanih prezentacija Komisija vrši konačno vrednovanje biznis planova, sačinjava rang listu i dostavlja općinskom načelniku Prijedlog odluke o dodjeli budžetskih sredstava za pokretanje biznisa. Odluka načelnika sa informacijama o datumu i mjestu potpisivanja ugovora će biti objavljena na općinskoj web stranici: www.centar.ba.

 

Općina Centar Sarajevo pokrenula je projekat samozapošljavanja 2015. i u toj godini iz budžeta izdvojila 50.000 KM. S obzirom na veliko interesovanje mladih i pozitivna iskustva, sa projektom se nastavilo i naredne godine, te je u 2016. izdvojeno 100.000 KM za ove namjene. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu planirano je 236.250 KM, što jasno pokazuje opredijeljenost ove lokalne zajednice da doprinese razvijanju pozitivnog okruženja u kojem će mladi imati priliku da po svom vlastitom izboru formiraju i pokrenu posao u kojem se oni smatraju najproduktivnijim, a time i sretnim.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti