Općina Centar finansijski podržala projekt „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar, Udruženje Centar za razvoj omladinskog aktivizma – CROA realizira edukativni projekt pod nazivom „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“.

Cilj projekta je povećati stepen sigurnost djece u pet odgojno-obrazovnih institucija osnovnog obrazovanja koje egzistiraju na području općine Centar i to kroz podizanje svijesti i proces afirmacije i ohrabrivanja djece, prosvjetno-pedagoškog kadra i roditelja da prepoznaju vršnjačko nasilje, oslobode dijete osjećaja straha od moguće odmazde nasilnika, te da se svi ključni akteri, kroz međusobnu saradnju organizacija civilnog društva, relevantnih institucija i škola u lokalnoj zajednici angažuju u aktivnostima procesa sprečavanja izravnog i neizravnog vršnjačkog nasilja, bez obzira da li je riječ o fizičkom, psihičkom, seksualnom ili online nasilju.

 

U okviru realizacije pomenutog projekta, održana je edukacija za pedagoge i nastavnike razredne nastave iz osnovnih škola „Hasan Kikić“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Musa Ćazim Ćatić“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Vladislav Skarić“. Primarni cilj ove edukacije je osposobljavanje prosvjetno-pedagoškog osoblja za rad sa djecom na prevenciji nasilja i suočavanje sa nasiljem među djecom, prepoznavanje sukoba među učenicima, medijacija sukoba, te pozivanje u pomoć relevantnih institucija.

 

Predsjednica Udruženja Amela Sirovina ukratko je prezentirala aktivnosti koje će se realizirati u okviru projekta.

 

-Današnja edukacija prosvjetno-pedagoškog kadra je prva aktivnost koju realizujemo u okviru projekta „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“. Naredna aktivnost podrazumijeva treninge za 50 mladih lidera iz pet osnovnih škola o tehnikama rješavanja konfliktnih situacija, načinima da se izbore sa bilo kojim vidom vršnjačkog nasilja, kao i mehanizmima za poboljšanje komunikacionih kapaciteta. Nakon treninga „Ambasadori drugarstva" će biti osposobljeni za prepoznavanje nasilničkog ponašanja i ranu intervenciju, te biti pozitivan uzor drugim učenicima i navoditi ih na mirno rješavanje eventualnih sukoba. Organizirat ćemo i edukativne radionice za učenike koje će biti usmjerene na praktičan rad i iskustveno učenje tokom kojih učesnici uvježbavaju primjenu stečenih znanja i tehnika kroz interakciju i konkretne primjere situacija vršnjačkog nasilja i mogućih odgovara na njih. Također svaka od škola će provesti učeničke lokalne akcije pod sloganom „Škola sigurna za svako dijete“, a koje imaju za cilj plasirati jedinstvenu ujedinjenu  poruku javnosti o njihovoj borbi protiv vršnjačkog nasilja. Na kraju je planirao održavanje završnog javnog događaja, otvoreni forum „Škola sigurna za svako dijete“ na kojem će učestvovati sve interesne skupine. Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar koja nam kontinuirano pruža podršku u realizaciji projekta. Zahvaljujući ovogodišnjoj finansijskoj podršci Općine Centar realizirat ćemo sve planirane aktivnosti. Ranijih godina Općina Centar finansirala je niz projekata našeg udruženja kao što su „Volontiranje je cool“, „Mladi i mediji“, „Vršnjačko nasilje“, „Sport za djecu“..., pojasnila je Sirovina.

 

Općina Centar je u okviru podrške realizaciji projekta nevladinih organizacija iz svog budžeta za projekt „Vršnjačko nasilje – NEMA ŠANSE“ izdvojila 12.297 KM.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti