Općina Centar u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT finansira pokretanje biznisa za mlade

U srijedu, 18. jula 2018. godine predstavnici osam bh. općina potpisali su ugovore sa izvršnim direktorom Instituta za razvoj mladih KULT Jasminom Bešićem, a u okviru projekta „Preduzetnički fond za mlade“. U ime Općine Centar ugovor je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić. Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg.

Naime, Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH izdvojit će ukupno 200.000 KM za implementaciju projekta u osam lokalnih zajednica, a jednak iznos izdvojit će i jedinice lokalne samouprave.

 

Između 50 i 100 mladih iz Bosne i Hercegovine dobit će mogućnost da u osam lokalnih zajednica osnuju svoje biznise u okviru Poduzetničkog fonda za mlade i na taj način steknu i iskoriste znanja i vještine te izraze prioritete, potrebe i interese mladih.

 

Tokom septembra i oktobra bit će raspisani javni pozivi na koje će za dodjelu sredstava moći aplicirati mladi iz Cazina, Trebinja, Općine Centar Sarajevo, Jajca, Modriče, Novog Travnika, Općine Stari Grad Sarajevo i Teslića.

 

Iz Instituta za razvoj mladih KULT Ajka Rovčanin ocijenila je da je ovaj model uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti mladih jer uključuje vladin i nevladin sektor, a mladim poduzetnicima će biti pružena mentorska podrška tokom prve godine poslovanja.

 

-Ovdje se ne radi o jednokratnoj podršci nezaposlenim mladim osobama nego je u pitanju namjera da se kreativne i inovativne biznis ideje mladih ljudi usmjere ka dugoročno održivim biznisima, istakla je Rovčanin.

 

Više od 30 općina odgovorilo je na poziv Instituta za učešće u ovom projektu, ali zbog ograničenih finansijskih sredstava odabrano je osam općina, no to potvrđuje da se radi o dobrom projektu i dobro razvijenoj metodologiji za rješavanje ovog pitanja.

 

Ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg podsjetio je da je budućnost na mladima, a potrebno je i razvijati privatni sektor u BiH te je dodao da bez obzira na nepovoljnu poslovnu klimu mnogo je sposobnih mladih u BiH.

 

-Znam za mnogo primjera bh. državljana u Švedskoj koji su razvili biznise, ali znam i za primjere bh. građana koji su se vratili i ovdje razvili biznise koji imaju veliki potencijal, kazao je Hagelberg.

 

Načelnik Ajnadžić izrazio je zadovoljstvo što je Općina Centar jedna od osam odabranih bh. općina te naglasio da ova lokalna zajednica već dugi niz godina primjenjuje uspješne alate za smanjenje broja nezaposlenih mladih osoba.

 

-Općina Centar ima razvijen vlastiti sistem za podršku mladima koji pokreću biznise. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu planirano je 200.000 KM, a javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata sredstvima općinskog budžeta namijenjenim razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih traje do 16. augusta 2018. godine, pojasnio je Ajnadžić.

 

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT "Na putu ka politici prema mladima FBiH: analiza stanja i potreba mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine", svaka druga mlada osoba željela bi pokrenuti vlastiti biznis, ali im je u tome potrebna finansijska, savjetodavna i edukacijska podrška.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
Više vijesti