Otvoren Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

U sarajevskoj Vijećnici je u srijedu, 23. maja 2018. godine upriličena ceremonija otvaranja Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Sarajevo.

Događaju je prisustvovala visoka delegacija Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je pravni sljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH, međunarodne zajednice, te udruženja žrtava ratnih zločina. U ime Općine Centar otvaranju je prisustvovao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka se zahvalio rukovodstvu i osoblju Haškog tribunala, donatorima i svim prijateljima koji su dali doprinos uspostavi Informativnog centra.

 

-Osnivanje informativnog centra za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu znači još jedan korak bliže istini i pravdi, suočavanju sa prošlošću te izgradnji mira i povjerenja. Grad Sarajevo je imao pravo i moralnu obavezu da pokrene inicijativu da se arhiv Haškog tribunala, po okončanju njegovog rada, učini dostupnim cjelokupnoj javnosti, istraživačima, studentima, akademskoj zajednici, medijima i svim zainteresiranim građanima. Grad Sarajevo je omogućio da Centar dobije svoj prostor u ovom prelijepom objektu Vijećnice, koja je ujedno simbol ratnog stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti našeg grada, kazao je Skaka.

 

Na ceremoniji je upriličeno i otvaranje originalne sudnice Haškog tribunala, koju je Mehanizam, kao pravni sljednik MKSJ donirao Gradu Sarajevu, uručena su priznanja zaslužnim za uspostavu tog centra, te otvorena izložba „Opsada Sarajeva kroz presude MKSJ“. Za posebno zalaganje u uspostavi Informativnog centra dodijeljena su priznanja bivšoj gradonačelnici Semihi Borovac, bivšem gradonačelniku Ivi Komšiću, bivšem sudiji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Faustu Pocaru te predsjedniku Mehanizma za međunarodne krivične sudove Theodoru Meronu. Priznanja za finansijski i materijalni doprinos uspostavi Informativnog centra dobili su ambasadorica Republike Indonezije NJ. E. Amelia Achmad Yani, načelnici općina Centar i Novi Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Semir Efendić te predsjednik uprave UniCredit Banke d.d. Dalibor Ćubela.

 

Pod okriljem Organizacije ujedinjenih naroda i njenih organa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a od 25. maja 1993. godine osnovan je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Tribunal je prestao sa radom 31. decembra 2017. godine, a nad više funkcija Tribunala nadležnost je preuzeo Mehanizam za međunarodne krivične sudove. Za 24 godine postojanja, u 10.800 dana suđenja, Tribunal je optužio 161 osobu, od kojih je 88 pravosnažno osuđeno, 18 lica pravosnažno oslobođeno, 37 optužnica je povučeno ili su optuženi umrli za vrijeme trajanja postupka, dok je 13 predmeta proslijeđeno nacionalnim sudovima.

 

Podsjećamo, Općina Centar je krajem prošle godine donirala računarsku opremu Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti