Svečano otvorena Trebevićka žičara

Nakon 26 godina Trebevička žičara konačno je puštena u rad. Svečanom otvaranju prisustvovale su brojne zvanice, a gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Edmond Offermann, glavni donator obnove žičare, svečano su je pustili u rad.

Od 6. aprila 2018. godine, na oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, građanke i građani glavnoga grada Bosne i Hercegovine će ponovo moći žičarom odlaziti na Trebević, omiljeno izletište brojnih generacija.

 

Svečana ceremonija puštanja u rad obnovljene žičare pod motom "Trebević opet silazi u grad" upriličena je u 11 sati sa polazne stanice Bistrik. U ime Općine Centar svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, njeni zamjenici Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, u ime načelnika dr. Nedžada Ajnadćića njegovi savjetnici Mustafa Resić i Bećir Sirovina, te vijećnici Općinskog vijeća Centar.

 

Gradonačelnik Skaka zahvalio se svim delegacijama, gostima i građanima Sarajeva koji su danas došli prisustvovati otvorenju Trebevićke žičare.

 

-Projekt revitalizacije Trebevićke žičare ne bi mogao biti realizovan bez gospodina Edmonda Offermana i njegove supruge Maje. Za mene je današnji dan posebno emotivan. Rođen sam 50 metara od žičare i moj san je bio da se ponovo provozam njom. Danas obnavljamo posljednji srušeni simbol Sarajeva. Ovdje gradimo i pričamo o emociji, skidamo nevidljivu granicu, ovdje radimo zajednički na izgradnji BiH, na pomirenju naroda. To je naša misija, ovdje smo danas da pokažemo da smo vrijedan narod, poručio je Skaka.

 

Glavni donator Trebevićke žičare Edmond Offermann, kojem je pripala čast da se sa svojom suprugom Majom Offermann prvi provoza žičarom, obratio se prisutnima prije svečanog puštanja u rad.

 

-Vratimo se u prošlo vrijeme. Bila je to 2008. godina kada sam napravio važan poziv. Nazvao sam osobu koja je bila također zainteresovana - bio je to Ante Domazet i on je kazao da je važno rekonstruisati žičaru. Moj moto u životu je znati šta imate, znati šta želite i to možete dobiti! Evo nas 10 godina kasnije i ovo je rezultat tog telefonskog poziva. Da, mi to možemo, rekao je Offermann pred okupljenim građanima i zvanicama glavnog grada BiH.

 

Polazak prve gondole probudio je emocije i evocirao uspomene prisutnih na davnu 1959. godinu.

 

Podsjećamo, nakon 26 godina obnovljena Trebevićka žičara ponovo je otvorena za sve Sarajlije i goste ovoga grada. Žičara je uništena na početku opsade Sarajeva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti