Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o stanju sporta i sportskih objekata

U četvrtak, 22. marta 2018. godine održana je 5. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar i bila je posvećena stanju sporta i sportskih objekata na području općine Centar.

Zasjedanje je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić.

 

Uvodne napomene je u ime predlagača – Komisije za kulturu i sport dao Admir Bukva koji je govorio o nadležnostima Općine kad je u pitanju sport, propisima koji regulišu ovu oblast, trenutnom stanju i finansiranju sporta i sportskih objekata na području Centra.

 

Naglašeno je da Općina Centar, u skladu sa njenim nadležnostima i javnim interesom u oblasti sporta, usmjerava svoje aktivnosti na stvaranje realnih uslova za razvoj sporta, na obnovu i održavanje sportskih objekata od značaja za Općinu, zatim na organizovanje sporta za sve, a prvenstveno za mlade, u funkciji zdravlja i kao preventiva devijantnom ponašanju. U oblasti razvoja sporta opredjeljenje Općine je na masovnost, efikasnije korištenje sportskih objekata i prostornih vrijednosti teritorije ove lokalne zajednice.

 

Općina Centar je osnivač Javne ustanove Centar za sport i rekreaciju Sarajevo koja je glavni nosilac programskih aktivnosti i projekata Općine u oblasti sporta, a ujedno i upravlja sportskim objektima u vlasništvu Općine Centar. Svake godine se iz općinskog budžeta izdvajaju sredstva za finansiranje rada Centra za sport i rekreaciju i projekata koje realizira. Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine godinama se provode projekti koji su besplatni za naše sugrađane: sportsko-animacijski program za djecu iz vrtića, sportske škole za osnovce (košarka, gimnastika, skijanje, plivanje, nogomet, tenis, ragbi), sportska takmičenja, aerobik za žene, fitness ljeto na otvorenom i drugo.

 

Jedan od najznačajnijih projekata je ''365 sport plus'' koji ima za cilj da se mladima pruži prilika da se tokom cijele godine bave sportom, a da za to ne moraju izdvajati novac. U okviru tog projekta djeca sa područja središnje sarajevske općine besplatno mogu trenirati devet sportova i to: nogomet, košarku, rukomet, odbojku, tenis, džudo, mali nogomet i univerzalne škole sporta i borilačkih vještina. Projekt ''365 sport plus'' je počeo 3. januara ove godine i evidentna je velika zainteresiranost za sve ponuđene treninge, a posebno za škole nogometa i tenisa za koje su obezbijeđeni i dodatni termini.

 

Osim toga, svake godine se iz općinskog budžeta izdvajaju značajna sredstva sportskim organizacijama za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti sporta. Osim toga, Općina pomaže odlazak najuspješnijih sportista na međunarodna takmičenja i nagrađuje one koji su osvojili medalje. Ukupna izdvajanja za sport iznose oko 2,5% od ukupnog budžeta Općine Centar, što je na nivou razvijenih zemalja.

 

Sportski objekti na području općine Centar čiji je vlasnik Općina, a kojima upravlja Centar za sport i rekreaciju su: stadion na Koševu sa atletskom stazom i dva pomoćna nogometna terena, pet teniskih terena u Ulici Patriotske lige 35 i FIS sa igralištem.

 

U raspravi je rečeno da Općina Centar raspolaže adekvatnom sportskom infrastrukturom koju treba maksimalno iskoristiti za masovnije bavljenje sportom, posebno mladih jer je sport najbolje mjesto za njihovo vaspitanje. Stoga je potrebno animirati mlade da se bave sportom, a jedan od preduvjeta je i reforma predškolskog i osnovnog obrazovanja gdje bi tjelesni odgoj bio više i adekvatnije zastupljen. Također je istaknuto da postoji veliki broj sportskih udruženja, te da mnoga od njih nemaju kompetentne kadrove za rad sa djecom, na čemu bi ubuduće trebalo raditi.

 

Svi učesnici u raspravi su naglasili da je neophodno donijeti Strategiju djelovanja Općine Centar u oblasti sporta sa jasno definiranim ciljevima i aktivnostima, gdje bi prioritet bio masovnost, uključujući kvalitetne programe prilagođene potrebama djece sa poteškoćama u razvoju, te posvećivanje više pažnje ženskim sportovima kao i rekreaciji za stariju populaciju, amaterskim sportskim klubovima koji rade sa mladima... Također je predloženo i donošenje Pravilnika o korištenju općinskih sportskih objekata za trenažne i takmičarske procese.

 

I općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je, kao i ostali učesnici u raspravi, pozdravio uvrštavanje ove veoma važne teme na dnevni red sjednice Općinskog vijeća, kako bi se definisali okviri, dinamika aktivnosti i sve ono gdje ima prostora za poboljšanja.

 

-Posebno osvježenje je projekt ''365 sport plus'' koji doprinosi masovnosti. Za ovaj projekt vlada veliki interes što govori podatak da je do sada uključeno više od 1.000 djece. Nastavljamo i projekte fitness na otvorenom, bike fest, rolerijada..., kao i razvoj infrastrukture. U prošloj godini izgradili smo 12 ciciban igrališta za najmlađe i 11 igrališta za košarku u sklopu projekta ''Jesi li za basket''. Ove godine ćemo izgraditi još 13 dječijih igrališta na području naše općine, kao i igralište u Srebrenici i u još nekim općinama u BiH, rekao je Ajnadžić.

 

Govoreći o modernizaciji stadiona na Koševu načelnik je naglasio da se uporedo radi na dva kolosijeka. Sada su aktuelni projekti čijom realizacijom se ispunjavaju uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica, a koje propisuju svjetska i evropska nogometna asocijacija FIFA i UEFA. S druge strane je prijedlog za totalnu rekonstrukciju ili izgradnju novog stadiona sa pratećim drugim objektima, a pošto je riječ o velikoj investiciji Općina je u januaru ove godine objavila međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za taj projekt.

 

Kad je riječ o ukupnim izdvajanjima iz općinskog budžeta za sport Ajnadžić je rekao da nijedna lokalna zajednica u BiH ne izdvaja toliko sredstava za tu oblast, ali da ima prostora za njihovo racionalnije korištenje. Posebno je naglasio da uvođenje nove LOD metodologije raspodjele budžetskih sredstava za projekte sportskih i drugih nevladinih organizacija ima za cilj transparentnost, racionalizaciju i kontrolu utroška sredstava koja će po procjenama biti uvećana za oko 70 hiljada maraka.

 

Na kraju rasprave predloženi su i zaključci koji će biti usvojeni na narednoj sjednici Općinskog vijeća.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti