Besplatno članstvo u Biblioteci Sarajeva za mlade sa područja općine Centar

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo obezbijeđeno je 10.000 KM za besplatno učlanjenje mladih stanovnika ove gradske općine u Biblioteku Sarajeva. Svi zainteresovani se mogu besplatno upisati u odjeljenju Multimedijalni centar ''Mak'' u Alipašinoj ulici 6 svakog radnog dana, kao i u Centralnom odjeljenju u Mis Irbinoj ulici 4.
Besplatno članstvo u Biblioteci Sarajeva za mlade sa područja općine Centar

-Prema našim evidencijama, do danas se u ova dva odjeljenja prijavilo 173 korisnika, od toga u Centralnom odjeljenju 71, a u odjeljenju ''Mak'' u Alipašinoj ulici imamo 102 nova člana Biblioteke Sarajeva. Do sada smo sa Općinom Centar imali jako dobru i uspješnu višegodišnju saradnju. Da se ovaj projekt besplatnog članstva pokazao kao pun pogodak govori i činjenica da su naši članovi sa područja drugih općina dolazili i interesovali se za besplatan upis. Također, kroz ovaj projekt će biti obnovljene članarine sadašnjim korisnicima usluga Biblioteke Sarajeva s područja centralne gradske općine. Za iznos koji je izdvojila Općina Centar možemo besplatno upisati oko 700 novih korisnika, objasnila je  Amela Đelilović–Malešević, voditeljica Službe za rad sa korisnicima bibliotečkih usluga u JU Biblioteka Sarajeva.

 

Prilikom upisa korisnici su dužni dati na uvid CIPS-ovu prijavnicu, a maloljetnici upis mogu ostvariti u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju pomenuti dokument. Novi korisnici će dobiti člansku kartu koja važi godinu dana. Korisnici ove biblioteke imaju na raspolaganju bibliotečki fond od preko 260.000 knjiga te uvedene novitete usluga iznajmljivanja elektronskih čitača knjiga, biblioterapije i Book Crossinga, svojevrsne globalne čitaonice slobodnih, putujućih knjiga.

 

Kako je najavio načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, tokom narednih godina namjera izvršne i zakonodavne vlasti ove jedinice lokalne samouprave jeste da se poveća iznos u općinskom budžetu za besplatno članstvo mladih u biblioteci.

 

-Jako nam je stalo da što više mladih čita, jer smo svjesni koliko su savremene tehnologije opasne za gubljenje navike čitanja knjiga, objasnio je Ajnadžić.