Položeno cvijeće na mjestu pogibije osam sugrađana u Gimnazijskoj ulici

U četvrtak, 14. decembra 2017. godine obilježena je 24. godišnjica od pogibije osam naših sugrađana ispred Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ u Gimnazijskoj ulici.
Položeno cvijeće na mjestu pogibije osam sugrađana u Gimnazijskoj ulici

Članovi porodica stradalih zajedno sa predstavnicima Kantona Sarajevo, Gradske uprave, općina Centar i Stari Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, i Udruženja policije 1991.-1995., položili su cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast žrtvama masakra. Ove godine su, kao i do sada, u obilježavanju datuma ovog tragičnog događaja učestvovali i učenici četvrtih razreda Osnovne škole  „Safvet-beg Bašagić“.

 

U ime Općine Centar i načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, cvijeće su položile Jasmina Fazlić i Elma Sultanić.

 

- Današnje obilježavanje godišnjice pogibije naših sugrađana je bitno iz više razloga, prije svega zbog čuvanja uspomene na svoje voljene koji su kao nevine žrtve izgubile živote tokom proteklog rata, zatim zbog čuvanja istine od zaborava gdje doprinosimo kulturi sjećanja koja je ovdje kod nas vrlo značajna, prema tome mi smo dužni da kulturu sjećanja njegujemo koja je najvažnija zbog budućih generacija da znaju šta se događalo tokom posljednje opsade grada. Činjenicama uvijek ponovo dokazujemo da u našoj državi nije bio građanski rat nego klasična agresija na nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo kojeg su agresori držali u opsadi 1.425 dana, kada je ubijeno 11.500 građana od čega 1.600 djece, kazao je Fikret Grabovica predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

 

Na raskrsnici ulica Gimnazijska i Obala Kulina bana tog kobnog 14. decembra 1993. godine od ispaljene granate sa agresorskih položaja sa Vraca živote su izgubili: Vildana Avdić, Diana Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla i Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović, dok je desetoro naših sugrađana teže i lakše povrijeđeno.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti