Započeo projekat „Mi možemo“

U okviru projekta „Mi možemo“ koji su podržali Općina Centar, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja FBiH i Federalno ministarstvo turizma i okoliša, u ponedjeljak, 11. septembra 2017. godine, u prostorijama kina „Bosna“ otvorena je radionica za djecu sa posebnim potrebama. Na ovaj način je nastavljena briga za djecu sa poteškoćama u razvoju, ali i podrška projektima koji doprinose njihovoj inkluziji.
Započeo projekat „Mi možemo“

Učesnici radionice su djeca sa poteškoćama u razvoju koja borave u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica „Drin“ Fojnica i SOS Dječijem selu. Radionice će obuhvatiti crtanje, pjevanje, literarnu sekciju, ples. Cilj radionica je poboljšanje kvaliteta života djece sa poteškoćama u razvoju, a mališani će maštu iskazati crtežima i vezovima sa motivom ljepota Bosne i Hercegovine. Svojom umjetnošću pokušat će oslikati i izvesti najljepše što naša zemlja ima pokazati, a to su očuvana priroda, rijeke, planine...

 

Mališani će u nastavku realizacije projekta posjetiti poznata turistička mjesta širom Bosne i Hercegovine, a imat će priliku da slikaju najvažnije znamenitosti kako u glavnom bh. gradu, tako i u drugim gradovima naše zemlje.

 

Sulejman Haljevac, dopredsjedavajući Općinskog vijeća i jedan od organizatora ovog projekta se, kao art terapeut, potrudio da poveže što više udruženja iz cijele BiH i da dovede što više javnih ličnosti da obiđu radionicu.

-Koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu za rad i socijalna pitanja FBiH, Federalnom ministarstvu turizma i okoliša, a naročito Općini Centar koja je i ovaj put prepoznala značaj ovog projekta. Djeca sa poteškoćama u razvoju iz zavoda Pazarić i Fojnica, te SOS dječijeg sela se danas druže sa učenicima iz osnovnih i srednjih škola sa područja općine Centar. Uz složne ruke imamo složnu priču. Prvi put će pojedina djeca imati priliku da vide uživo Stari most u Mostaru koji slikaju godinama, ali i druga mjesta. Samo zajedno možemo napraviti pravi rezultat, a njihovi osmijesi govore više od hiljadu riječi. Nakon što obiđemo Mostar, Počitelj, Goražde i druge  bh. gradove, krajem godine ćemo organizirati veliku radionicu na kojoj ćemo podijeliti pakete našim mališanima, pojasnio je Haljevac.

 

Da podsjetimo, u 2017. godini realizovan je niz projekata namijenjenih mališanima sa posebnim potrebama, a jedan od njih bio je i projekat pod nazivom „Pokaži svoj talenat“ gdje je oko 500 djece sa poteškoćama u razvoju imalo priliku družiti se sa svojim vršnjacima i učestvovati u različitim radionicama.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti