Obilježena godišnjica stradanja civila na Markalama

Od ispaljene minobacačke granate sa agresorskih položaja na Trebeviću, ispred sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu „Markale“ (Mula Mustafe Bašeskije do broja 64) 28. augusta 1995. godine 43 naša sugrađanina izgubila su život, a 84 osobe su ranjene, od čega je troje djece.
Obilježena godišnjica stradanja civila na Markalama

U znak sjećanja na ovaj veliki masakr civila u opkoljenom Sarajevu, članovi porodica nastradalih, građani Sarajeva, te predstavnici svih nivoa vlasti su polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, učenjem Fatihe i minutom šutnje 28. augusta 2017. godine odali počast žrtvama masakra ispred Tržnice.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili sekretar Općine Jasna Beba i savjetnik načelnika za investicije i razvoj Mustafa Resić, te predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, vijećnici Ahmed Gerin, Samir Fazlić i Sonja Akšamija.

 

Jedan od sudionika dešavanja na ulazu u pijacu Markale tog nesretnog dana 1995. godine je i Damir Malagić koji je tom prilikom ostao živ za razliku od svoja dva prijatelja Adnana i Daria koji su u trenutku pogibije imali samo 15 godina.

 

– Tog dana neposredno prije pada granate, posljednji put sam vidio svoju dvojicu drugova, koji su nakon rastanka sa mnom poginula ispred gradske tržnice Markala. Imali su samo 15 godina, kazao je Malagić.

 

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti našim građanima, prisutnima se obratila Senida Karović, predsjednica Udruženja „Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo“ koja je istakla da stravična sjećanja preživjelih građana sa ovog mjesta nisu zaboravljena.

 

-Od izuzetne važnosti je kolektivno se sjećati, razvijati kulturu sjećanja, a pogotovo prema mladim generacijama i sve učiniti da otrgnemo iz zaborava mjesta masovnog stradanja civilnih žrtava rata i tražiti pravdu za počinioce zločina, ma koliko nam je ona svakim danom sve dalja i dalja. Danas se sjećamo nevino ubijenih, a oni koji su preživjeli treba da svjedoče i opominju da se zlo ne zaboravi i nikada ne ponovi. Zato ovo mjesto zločina treba obilježavati i nikada ne zaboraviti, kao i svako drugo mjesto koje svjedoči o masakrima koji su se desili od 1992-1995 godine, gdje su nevini civili ciljano gađani u agresiji na grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Ovaj zločin nad nedužnim civilima je jedan od posljednjih zločina u opkoljenom Sarajevu jer stradanje civila u ovoj ulici i na ovom mjestu je presedan zla, poslije kojeg su uslijedili NATO napadi na agresorske položaje oko Sarajeva. Mjesta stradanja civila moraju biti mnogo više od pukog obilježavanja jer ožiljci i rane tog vremena još jako bole. Svi zločinci moraju biti kažnjeni kako bi pravda bila zadovoljena, a civilne žrtve rata dobile moralnu satisfakciju. Pred nama svima je trajni zadatak da se borimo, da se zlo učinjeno gradu Sarajevu i njegovim građanima nikad i nikom ne ponovi, objasnila je Karović.

 

U masakru kod Tržnice poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Dukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Riad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti