U toku odabir najboljih poslovnih ideja mladih

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, s ciljem poticanja zapošljavanja mladih nastavlja pružati finansijsku podršku iz svog budžeta najboljim poslovnim projektima namijenjenim razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.
U toku odabir najboljih poslovnih ideja mladih

Podsjećamo, na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar, koju je jednoglasno usvojilo Općinsko vijeće Centar, u proteklom periodu objavljen je javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, a trajao je 60 dana. Javni poziv je objavljen 29. maja 2017. godine u dnevnom listu ''Oslobođenje'' i bio otvoren do 28. jula 2017. godine.

 

Pravo na bespovratna sredstva za pokretanje i razvoj vlastitog biznisa, koja mogu iznositi do 15.000 KM po poslovnom planu, imaju stanovnici općine Centar do 35 godina starosti koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Postupak dodjele bespovratnih sredstava Općine Centar za poticaj zapošljavanja mladih provodi Komisija u skladu sa utvrđenim kriterijima i mjerilima.

 

Komisija za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Općine Centar Sarajevo razmatra sve pristigle projekte, a mladi poduzetnici čiji projekti dobiju potrebnu podršku Komisije učestvovat će na završnom intervjuu na kojem će prezentirati svoje poslovne ideje. Nakon što Komisija u skladu sa propisanim kriterijima ocijeni biznis planove, sa odabranim kandidatima će biti potpisani ugovori.  

 

Općina Centar Sarajevo pokrenula je projekat samozapošljavanja 2015. i u toj godini iz budžeta izdvojila 50.000 KM. S obzirom na veliko interesovanje mladih i pozitivna iskustva, sa projektom se nastavilo i naredne godine, te je u 2016. izdvojeno 100.000 KM za ove namjene. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu planirano je 236.250 KM, a što jasno pokazuje opredijeljenost ove lokalne zajednice da doprinese razvijanju pozitivnog okruženja u kojem će mladi imati priliku da po svom vlastitom izboru formiraju i pokrenu posao u kojem se oni smatraju najproduktivnijim, a time i sretnim.

 

Zahvaljujući programu samozapošljavanja koji provodi Općina Centar, 15 mladih sa područja ove lokalne zajednice uspješno vode vlastiti biznis čime su obezbijedili svoju egzistenciju.