(FOTO) Podrška Obrtničkoj komori za radionice u osnovnim školama o starim zanatima

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar Sarajevo izdvojeno je 2.000 maraka Obrtničkoj komori Kantona Sarajevo za održavanje radionica u osnovnim školama na području općine Centar u okviru projekta „Promocija i zaštita tradicionalnih i starih zanata“.
(FOTO) Podrška Obrtničkoj komori za radionice u osnovnim školama o starim zanatima

Protokol o realizaciji ovog budžetskog granta potpisao je u ime Općine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Obrtničke komore Kantona Sarajevo predsjednik Naser Idrizagić.

 

Naime, Općina Centar već ima uspostavljenu saradnju sa Obrtničkom komorom koja je u okviru pomenutog projekta tokom prošle godine zahvaljujući finansijskoj podršci ove lokalne zajednice organizirala i održala radionice za učenike završnih razreda osnovnih škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Alija Nametak“, „Nafija Sarajlić“ i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju. Poseban osvrt stavlja se na deficitarna zanimanja. Učenici i roditelji su iskazali veliko zanimanje za ova predavanja, a na ovaj način želi se učenicima približiti zanat, te im olakšati odluka za upis u srednju školu.

 

Idrizagić je kazao da su polaznici ovog projekta uglavnom učenici devetih razreda, a majstori određenih profila informiraju ih o tehnici izrade predmeta raznih vrsta, načinima za savladavanje određenih zanata, školi koju treba da završe da bi radili taj posao i sličnim temama.

 

-Namjera je da kod učenika i njihovih roditelja podignemo svijest o značaju zanata. Nakon što završe srednju školu i praktični dio nastave, pruža im se mogućnost da nakon određenog vremena osnuju vlastiti obrt, pruža im se prilika i za usavršavanje. Cilj nam je da ove godine obiđemo sve osnovne škole na području općine Centar i održimo radionice za učenike završnih razreda osnovnih škola. Ovaj projekat realizujemo već nekoliko godina, a sarađujemo sa svim općinama u Kantonu Sarajevo. Cilj je, između ostalog, stare zanate sačuvati od zaborava. Tokom radionica obrtnici djeci predstavljaju stare i tradicionalne zanate i prezentiraju njihova dugogodišnja iskustva kako bi učenici završnih razreda osnovne škole, koji donose životnu odluku o daljem školovanju ili zanimanju, dobili što više korisnih informacija koje bi mogle biti i presudne u odabiru njihovog budućeg poziva. Osim toga, djecu koja pokažu talent za određeni obrt majstori pozivaju u njihove radnje radi praktične obuke, pojasnio je Idrizagić.