Načelnik Ajnadžić ugostio predstavnike Univerziteta Zapadnog Kentakija (Western Kentucky University)

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić ugostio je predstavnike Univerziteta Zapadnog Kentakija iz Sjedinjenih Američkih Država koji ovih dana borave u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Između ostalog na sastanku je razgovarano o mogućnosti uspostavljanja saradnje i partnerstva između dvije institucije.
Načelnik Ajnadžić ugostio predstavnike Univerziteta Zapadnog Kentakija (Western Kentucky University)

Naime, riječ je uglavnom o profesorima iz oblasti društvenih nauka koji su svoju posjetu univerzitetima, ministarstvima i drugim institucijama u BiH iskoristili da se bolje upoznaju sa ovdašnjim obrazovnim sistemom, ali i društveno političkim kretanjima i kulturom zemlje domaćina.

 

Naime, Western Kentucky University je narednu akademsku godinu proglasio „Godinom BiH“ u svom kampusu, te je i boravak profesora u našoj zemlji posvećen bližem upoznavanju sa istorijom, ali i trenutnom situacijom u BiH. Cilj programa je usvajanje novih znanja o Bosni i Hercegovini i izgradnja odnosa saradnje sa različitim institucijama u BiH. Profesori pomenutog Univerziteta namjeravaju svoja saznanja i kontakte koje su ostvarili tokom posjete Bosni i Hercegovini prenijeti studentima različitih studijskih programa, kako bi im što više približili situaciju u našoj zemlji.

 

Profesor sociologije i izvršni direktor Centra za razvoj Univerziteta dr. Jerry Daday predstavio je program „Godina BiH na Univerzitetu Zapadnog Kentakija“ i zahvalio načelniku Ajnadžiću na prijemu.

 

-U našem gradu Bowling Greenu živi oko 60.000 stanovnika, a čak 6.000 ljudi vuče korijene iz Bosne i Hercegovine. S obzirom da više od 10% našeg stanovništva ima bosanske korijene, čast nam je i uzbuđeni smo što imamo priliku posvetiti vrijeme i pažnju zemlji koja ima tako značajnu važnost za naš region. Siguran sam i radujem se da svjedočim dugotrajnom i dalekosežnom uticaju, koji će ova posjeta ostaviti na nas i naše studente. Kroz program „Godina BiH“ želimo naučiti što više o ovoj zemlji, a onda stečena znanja podijeliti sa naših 20.000 studenata na Univerzitetu, kazao je Deday.

 

Načelnik Ajnadžić iskazao je zadovoljstvo ovom posjetom te izrazio želju da se Općina Centar bratimi sa nekom općinom iz SAD-a.

 

-Želimo da Bosna i Amerika budu uvijek zajedno i jako mi je drago što danas imamo priliku razmijeniti iskustva. Želim da se ugodno osjećate u Bosni i Hercegovini. Mi u Bosni i Hercegovini vjerujemo da je teško vrijeme iza nas. Narodi su ovdje preživjeli veliku tragediju, a ova država može opstati samo na matrici multietničkog pozicioniranja svih naroda koji u njoj žive. Raduje nas da će američki građani imati priliku saznati što više dobrih i pozitivnih informacija o Bosni i Hercegovini. Jedina perspektiva ove društvene zajednice je Evropska unija, evropske civilizacijske vrijednosti. Ja se nadam da će doći vrijeme kada će svi narodi koji žive ovdje sjesti i priznati svoje greške iz prošlosti a istovremeno odrediti jasnu budućnost i perspektivu. Ovo je divna zemlja sa velikim potencijalom. Amerika je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i mi to nikada nećemo zaboraviti, zaključio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti