„Ciciban“ igrališta će biti pravi prostor za bezbjednu igru najmlađih

U nastojanjima da ispuni zahtjeve stanovnika općine Centar, a ponajviše zbog želje da našim najmlađim sugrađanima obezbijedi odgovarajući, pristupačan, ali i siguran prostor za igru i zabavu, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić započeo je realizaciju projekta izgradnje dječijih igrališta „ciciban“.
„Ciciban“ igrališta će biti pravi prostor za bezbjednu igru najmlađih

Naime, opće poznata je činjenica da se dječija igrališta i mobilijar na ovim prostorima redovno uništavaju, da su roditelji djece, ali i mališani u konstantnom strahu od pasa lutalica, pa se zbog svega navedenog javila potreba za nečim drugačijim, nečim novim kada je u pitanju izgradnja igrališta za najmlađe.

 

Zbog svega navedenog načelnik Ajnadžić je pokrenuo projekat koji za cilj ima sprečavanje uništavanja dječijih igrališta, ali i podizanja stepena sigurnosti djece. Tako je osmišljen novi model izgradnje igrališta koji podrazumijeva, prije svega, ograđivanje igrališta i sprečavanje ulaska pasa lutalica na prostore za igru, ali i vandala koji najvećim dijelom u večernjim satima uništavaju, nekada i za jedan dan, tek postavljeni mobilijar.

 

Nova igrališta koja će biti izgrađena širom Centra, pored ograde koja će podići sigurnost djece na najviši nivo, biće opremljena i najsavremeniim i najkvalitetnijim, certificiranim, mobilijarom. U okviru izgradnje novih igrališta, pored klackalica, ljuljački, penjalica, njihalica, parkovskih klupa, korpi za otpatke, hortikulturnog uređenja prostora bit će postavljene i posebne podloge koje sprečavaju eventualne povrede pri padu djece.

 

Namjera načelnika Ajnadžića je da se u ovoj godini na prostoru svake od 15 mjesnih zajednica izgradi barem po jedno ovakvo igralište, a 3. maja ove godine potpisan je ugovor sa KJKP „Park“ koji će izvoditi radove za prvih osam ovakvih igrališta. Vrijednost ovog ugovora iznosi 157.675 KM, a pomenuto preduzeće već je započelo izgradnju igrališta na uglu ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede na Koševskom Brdu.

 

Pored navedenog iznosa, u rebalansu budžeta Općine Centar koji je usvojen 15. maja ove godine, obezbijeđeno je dodatnih 185 hiljada maraka za izgradnju „ciciban“ igrališta.

 

Po okončanju ovog projekta najmlađi stanovnici Centra će konačno imati odgovarajući prostor za zabavu gdje će bez straha moći provoditi svoje slobodno vrijeme.