Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o socio-ekonomskom statusu penzionera

Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 27. aprila 2017. godinu 1. tematsku sjednicu, a na dnevnom redu je bila rasprava o socio-ekonomskom statusu penzionera u općini Centar. Naime, Općinsko vijeće Centar je na 7. redovnoj sjednici, održanoj 9. marta 2017. godine, donijelo odluku da se 27. april obilježava kao Dan penzionera općine Centar kada je osnovano Udruženja penzionera Centra i da se tim povodom održi tematska sjednica Općinskog vijeća posvećena ovoj populaciji.
Tematska sjednica Općinskog vijeća Centar o socio-ekonomskom statusu penzionera

Tematsku sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća koja je uputila čestitke penzionerima za njihov dan, a osim vijećnika prisustvovali su i predstavnici općinskog Udruženja penzionera i Centra za zdravo starenje, kao i aktivisti penzionera u mjesnim zajednicama i predstavnici savjeta mjesnih zajednica ove lokalne zajednice.

 

Čestitke penzionerima općine Centar povodom njihovog dana uputio je i općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, naglasivši da Općina obilježavanjem tog datuma želi istaknuti važnost ove populacije i njihov doprinos društvenoj zajednici, osigurati adekvatnu brigu i potaknuti uključivanje starijih osoba u društveni život, te podići svijest o problemima i izazovima starenja u današnjem svijetu.

 

-Naši sugrađani, penzioneri, ugradili su svoje radne vijekove u izgradnju sistema i naše domovine, a sada smo mi u obavezi da im uzvratimo i omogućimo dostojanstvenu i lijepu treću životnu dob, istakao je Ajnadžić.

 

-Općina Centar je u punom kapacitetu posvećena građanima treće životne dobi. Mi ne možemo riješiti sve probleme penzionera ni povećati im penzije, jer to nije u našoj nadležnosti, ali imamo dodatne alate da poboljšavamo njihov status. Općina Centar je jedina lokalna zajednica u BiH koja godišnje izdvaja gotovo 400.000 maraka za pomoć toj populaciji, dok kod drugih općina taj iznos ne prelazi 100.000 maraka, kazao je načelnik.

 

Govoreći o daljim koracima i planovima posebno je izdvojio širenje mreže centara za zdravo starenje i izgradnju doma odnosno hotela za penzionere.

 

Belma Bašović, ispred Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica predstavila je šta Općina Centar kao lokalna zajednica čini na poboljšanju socio-ekonomskog statusa penzionera koji su životni vijek proveli radeći za svoju zajednicu, doprinoseći joj i razvijajući je, a danas žive sa minimalnim primanjima, ostavljeni i prepušteni sami sebi. Pri tome je podsjetila da Općina iz svog budžeta svake godine izdvaja značajna sredstva za potrebe penzionera posebno onih socijalno ugroženih sa minimalnim primanjima, a riječ je o projektima kao što su redovna mjesečna novčana pomoć za kupovinu kruha i mlijeka (288.000 KM), jednokratne novčane pomoći za liječenje (120.000 KM), zatim za kupovinu lijekova koji nisu na esencijalnoj listi (65.000 KM), subvencioniranje troškova javnog prevoza (20.000 KM) i drugo. S ciljem uključivanja ove populacije u društvo Općina Centar je otvorila i Centar za zdravo starenje, kako bi se penzioneri i starije osobe društveno aktivirali kroz boravak i projekte koji se tu realiziraju, a u planu je otvaranje još takvih centara na području Općine. Na osnovu dobre prakse i velike zainteresiranosti građana kako sa područja općine Centar tako i susjedne općine, pokrenuta je inicijativa za otvaranje jos jednog Centra za zdravo starenje u saradnji sa Općinom Stari Grad (u zgradi ''Svjetlosti), te su potpisivanjem memoranduma izmedu ove dvije općine pokrenute pripremne aktivnosti na realizaciji tog zajedničkog projekta.

 

O radu Centra za zdravo starenje u prostorijama u Titovoj 12, koji je otvoren u januaru prošle godine govorila je koordinatorica Centra Varja Nikolić i kazala da je u njegov rad i brojne aktivnosti (kao sto su: sport i rekreacija, kursevi stranih jezika, kreativne radionice...) uključeno 500 građana treće životne dobi, od čega 410 žena i 90 muškaraca. Od ukupnog broja članova, preko 300 je stalno aktivnih, a ostali su povremeno aktivni.

 

-Imajući u vidu dobra iskustva Centra za zdravo starenje, ovaj model treba dalje razvijati. Osim toga, potrebno je razvijati programe i aktivnosti za starije osobe u mjesnim zajednicama, kao i mrežu vaninstitucionalne njege i pomoći starijim osobama, kazala je koordinatorica Nikolić, a zatim je govorila i o rezultatima anketiranja 500 starijih osoba koje je provedeno u okviru projekta ''Doba diskriminacije i socijalne isključenosti osoba treće životne dobi'' kojeg je sufinansirala Općina, te napomenula da je u toku izrada na nivou Federacije BiH strategije o starenju stanovništva za period 2017-2026. godine.

 

Šaćir Čavrk, predsjednik Udruženja penzionera Općine Centar govorio je o aktivnostima tog udruženja koje postoji 19 godina i broji 8.500 članova, od ukupno 14.000 penzionera koliko ih ima na području općine Centar.

 

-O veoma teškom socio-ekonomskom stanju penzionera govori i podatak da je od ukupnog broja naših članova njih 5.500 sa minimalnim penzijama od 326 maraka. Naše udruženje najveći dio prihoda od članarine izdvaja za pomoć porodicama penzionera u slučaju bolesti ili smrti, rekao je Čavrk i iskazao zahvalnost Općini Centar za sveukupnu podršku i pomoć ovoj marginaliziranoj populaciji.

 

U raspravi na tematskoj sjednici vijećnici su naglasili da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja se trudi da penzionerima obezbijedi kvalitetniji život i da će poduzimati dalje korake za poboljšavanje njihovog socio-ekonomskog statusa. Naglašena je potreba formiranja baze podataka u Općini o toj populaciji i njihovim potrebama. Vijećnici su ukazali da je neophodno vratiti nekadašnji sjaj mjesnim zajednicama, gdje bi građani treće životne dobi imali svoj prostor i sadržaje kojima će poboljšavati kvalitet svog života.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti