Predavanje za srednjoškolce o prevenciji dijabetesa

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, održano je 20. decembra 2016. godine u sarajevskoj Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti predavanje na temu prevencije dijabetesa kod omladine. Predavanje koje je učenicima održala dr. Azra Avdagić, dijabetolog u Savjetovalištu za dijabetes u Domu zdravlja Stari Grad, u sklopu je projekta pod nazivom ''Prevencija preddijabetesa sa akcentom na pretilost'' kojeg realizira Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo.
Predavanje za srednjoškolce o prevenciji dijabetesa

Po riječima dr. Avdagić,  dijabetes je bolest modernog doba sa sve većim brojem oboljelih u svijetu, a također i u našem društvu te je kao takvu treba ozbiljno shvatiti.

 

-Dijabetes možemo nazvati najvećom nezaraznom epidemijom u svijetu. Pogrešan način života bez dovoljne fizičke aktivnosti, brza hrana, obojena gazirana pića su stvari koje dovode do toga da i mlađa životna dob u rastućem broju obolijeva od dijabetesa. Broj oboljelih se konstantno povećava kako u svijetu tako i u Kantonu Sarajevo. Shodno tome moramo se zabrinuti i moramo imati podršku svih relevantnih institucija da se to spriječi, naročito kod mladih, kazala je dr. Avdagić i naglasila važnost učešća svih nivoa vlasti po pitanju zdravstvenog stanja društva, u ovom slučaju dijabetesa te je istakla da je Općina Centar kao institucija prepoznala ovaj problem i svojim učešćem u finansiranju projekta ''Prevencija preddijabetesa  sa akcentom na pretilost'' pokazala veliku odgovornost prema društvu. 

 

-Općina Centar je jako aktivna u saradnji sa Udruženjem dijabetičara Kantona Sarajevo. Bez podrške Općine Centar teško da bi se stvari odvijale u pozitivnom pravcu. Općina je prepoznala problem sve većeg rasta dijabetesa kod mladih u dobi od 12 do 18 godina. To je zaista ozbiljan problem i trebalo bi poduzeti značajne mjere da se početna faza dijabetesa ne pretvori u manifestni dijabetes, naglasila je dr. Avdagić.

 

Općina Centar je Udruženju dijabetičara Kantona Sarajevo za projekt ''Prevencija preddijabetesa sa akcentom na pretilost'' iz budžeta izdvojila 2.500 KM.