Obilježena 24. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

U Ulici Tahtali sokak kod broja 10 na Bjelavama (bivša ulica Jelene Vitas) na današnji dan prije 24 godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je naših šest sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene. U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. u ponedjeljak 10. oktobra 2016. godine, obilježena je 24. godišnjica pogibije naših sugrađanina na ovom lokalitetu.
Obilježena 24. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

Delegacije roditelja ubijene djece, predstavnika Udruženja, Općine Centar Sarajevo, Grada Sarajeva, učenici osnove škole „Alija Nametak“ i Srednje zubotehničke škole, te prijatelji i komšije, položili su cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast tragično nastradalim našim sugrađanima.

 

Tog kobnog dana ratne 1992. godine u igri su nastradala djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Đevad Dautbašić (9), te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

 

U ime Općine Centar, cvijeće su položili Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika, Ibrahim Burazerović i Izet Kuhinja iz  Službe za lokalnu samoupravu, Faruk Efendić iz Službe za civilnu zaštitu Općine Centar, te vijećnici Suvad Kerla i Velija Katica.

 

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. kazao je da sama pomisao na ovakve tragične događaje izaziva strah.

 

-Na ovom mjestu je na današnji dan 1992. godine počinjen jedan od mnogobrojnih zločina tokom opsade grada. Ovo mjesto svjedoči, opominje i obavezuje. Svjedoči da su zločinci tokom opsade Sarajeva s namjerom ubijali civilno stanovništvo, da je dio strategije i plana agresora bio da ubije što više nedužnih kako bi na taj način ubili volju za životom, za odbranom i otporom. Zahvaljujući hrabrosti građana, njihovoj upornosti i pripadnicima Armije RBiH to im nije pošlo za rukom. Ovo je mjesto koje opominje da ne smijemo zaboraviti nevino stradale, te nas obavezuje da se sjećamo i čuvamo istinu. Djeci, prije svega, želim da sve svoje snove ostvare, a na one kojima su snovi na današnji dan nasilno prekinuti, moramo čuvati sjećanje, naglasio je Grabovica.

 

Savjetnik Resić je u ime općinskog načelnika Dževada Bećirevića, Općinskog vijeća i općinske administracije izrazio duboko suosjećanje sa članovima uže obitelji ubijenih sugrađana našeg grada koji su ubijeni bez oružja, bez otpora, valjda samo zato što su živjeli i radovali se svakom danu.

 

-Sarajevo je prvi put u povijesti nepokoren grad zahvaljujući pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, izdržavajući najdužu opsadu u povijesti Evrope jednog opkoljenog grada. Ubijena djeca i naši sugrađani su jedan dramatičan, odnosno tragičan prilog odbrani Sarajeva. Pozivam sve nas da čuvamo sjećanje na ovom, ali i na sva drugim mjestima na kojima su ciljano, promišljeno, s predumišljajem ubijani naši sugrađani. Po dimenzijama zločina i načinu na koji su naši najmlađi stanovnici ubijani možemo kazati da je riječ o genocidu nad djecom Sarajeva. Radilo se o sistematskom, organiziranom napadu na djecu Sarajeva, kako bi nestala mladost i budućnost Sarajeva. Ova djeca nastavljaju njihov put, oni su budućnost ove zemlje. Znanje, patriotizam, osjećaj odgovornosti za naš prostor za odbranu identiteta ove zemlje treba da bude putokaz da živimo životom i onih kojih više nema. Neka je njima rahmet veliki, njihovim porodicama mir i sabur, a svima nama da nikada ne zaboravimo istinu, dodao je Resić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti