Otkrivena spomen-ploča šehidima i poginulim borcima „Odreda Zagreb“

U prisustvu velikog broja građana, članova boračkih organizacija, porodica šehida i poginulih boraca, ratnih saboraca, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar i Gradske uprave, u četvrtak 29. septembra 2016. godine načelnik Općine Dževad Bećirević, predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, dogradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Udruženja boraca „Specijalna jedinica Zagreb“ Mahir Radžo, otkrili su spomen-ploču u znak sjećanja na poginule branitelje „Odreda Zagreb“. Izgradnju spomen-ploče finansirala je Gradska uprava uz pomoć Općine Centar, a ovom prilikom su prisutni položili cvijeće ispred novootkrivene spomen-ploče, te učenjem Fatihe i minutom šutnje, odali dužnu počast poginulim našim najboljim sinovima.
Otkrivena spomen-ploča šehidima i poginulim borcima „Odreda Zagreb“

Pomenutu vojnu jedinicu čiji je prvobitni naziv bio Odred „Zmaja od Bosne“ formirali su dobrovoljci 10. aprila 1992. godine nakon čega je naredbom Predsjedništva RBiH od tog dana preimenovana u Odred „Zagreb“ – protivdiverzantski odred Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo. Jedinica je u početku bila smještena na Ciglanama, a kasnije u hotelu Zagreb po čemu je i dobila ime. Odred je brojao oko 90 pripadnika koji su nakon uspostavljanja jedinstvene komande Armije RBiH ušli u sastav Treće motorizovane brigade koja je držala zonu odgovornosti od Dobrinje do Rajlovca. Poginuli pripadnici jedinice „Odreda Zagreb“ čija imena se nalaze na spomen ploči su: Ćazim Ahmetspahić, Alija Bašović, Fahrudin Čavkić, Taib Dervišević, Edin Gačanović, Almir Islamović, Avdo Jamak, Zuhdija Kadrić, Enver Kulović, Ševal Kavazović, Ivan Livaja, Safet Muhić, Hamed Mujkić, Husein Mezildžić, Mirsad Nuhudžić, Dragan Pavičević, Suljo Ramić, Enver Telibećirević i Salko Terzić.

 

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine prisutnima se obratio predsjednik Udruženja „Odreda Zagreb“ Mahir Radžo kazavši da smo svi mi nešto dali ovoj zemlji, ali treba da znamo da je ovih devetnaest poginulih boraca i šehida „Odreda Zagreb“ dalo najviše što se moglo dati za slobodu i za Bosnu i Hercegovinu.

 

Prisutnima se obratio i prvi predsjednik Treće motorizovane brigade Dževad Radžo koji je izrazio veliko zadovoljstvo postavljanjem spomen-ploče koja treba služiti kao znak sjećanja na poginule pripadnike Odreda.

 

-Želim da se zahvalim ljudima iz lokalne zajednice koji su konačno uspjeli da riješe imovinsko-pravne odnose kako bismo danas otkrili ovu spomen-ploču na mjestu gdje je odred nastao. Današnji dan treba da služi kao primjer da ovo okupljanje nastavimo i budućem periodu, ne zbog nas nego zbog budućih naraštaja, kako nikada ne bismo zaboravili ljude koji su živote dali za odbranu naše domovine, dodao je Radžo.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, jer ljudi su često skloni zaboravljanju.

 

-Svi oni koji su branili ovaj grad i državu BiH su najčasniji i najpredaniji sinovi ove zemlje, najčasnije patriote, najbolje demokrate, najveći poznavaoci stanja svog naroda i izgradnje multietničkog, multikulturalnog i multikonfesionalnog prostora u ovoj zemlji. To je matrica bez koje ni ovaj grad ni ova zemlja ne može opstati i mi se snažno zalažemo da dijelimo prostor sa našim komšijama svih nacionalnosti. Ovo je važan dan i datum koji doprinosi stranicama naše časne i ponosne, ali krvave historije. Ova spomen-ploča treba da opominje, da nas obavezuje i podsjeća na teško vrijeme da lakše pravimo evropsku budućnost i evropsku perspektivu. Pripadnici „Odreda Zagreb“ koji su dali svoje živote, kao i oni koji su preživjeli i danas časno stoje ispred nas, zaslužuju da budu poštovani na stranicama na kojima se govori o važnim događajima i važnim ličnostima u historiji odbrane. Ovaj grad je 1.475 dana bio blokiran i pod opsadom, 11.872 građanina ovog grada izgubili su svoje živote, od toga 1.987 djece i 6.585 boraca u sastavu Prvog korpusa Armije RBiH. Treba li još nešto reći da budemo ozbiljni, istakao je Ajnadžić

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti