Općina Centar daje doprinos zapošljavanju mladih

Odlučna u nastojanju da stvara povoljno okruženje i daje konkretan doprinos bržem zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova Općina Centar Sarajevo je, na inicijativu vijećnika koju je u maju 2016. godine usvojilo Općinsko vijeće, izdvojila u ovogodišnjem budžetu 30.000 maraka za dva edukativna projekta.
Općina Centar daje doprinos zapošljavanju mladih

Riječ je o ''Projektu smanjenja nezaposlenosti mladih kroz pakete koje nudi Networks INT d.o.o. Sarajevo'' i projektu ''Poslovni inkubator'' kojeg će u saradnji sa Općinom Centar realizirati Udruženje za razvoj i afirmaciju društva BNL (Building New Lives).

 

Kad je u pitanju prvi projekt, protokol o saradnji na njegovoj realizaciji potpisali su načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, direktorica Networks INT d.o.o. Sarajevo Bojana Škrobić-Omeragić i direktor Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Midhat Osmanbegović. Potpisnici protokola su prepoznali zajednički interes u pružanju kvalitetne edukacije nezaposlenim licima kao i vještina koje su tražene na tržištu rada.

 

Cilj saradnje ova tri partnera projekta je omogućiti nezaposlenim mladim ljudima sa područja općine Centar da u prostorijama Networks INT d.o.o. (Skenderpašina 1) razvijaju svoje ideje, poduzetnički duh, poslovne vještine, te im omogućiti povezivanje sa tržištima lokalnih i globalnih kompanija, sve u cilju smanjenja nezaposlenosti mladih i poboljšanja ekonomske situacije u državi. Općina Centar finansira ovaj projekt sa 20.000 maraka, dok će kantonalna Služba za zapošljavanje posredovanjem sa evidencije nezaposlenih sa područja općine Centar obezbijediti mladi kadar koji će učestvovati u ovoj edukaciji.

 

Protokol o saradnji na projektu ''Poslovni inkubator'', kojeg finansira Općina Centar sa 10.000 maraka, potpisali su načelnik Dževad Bećirević i Aida Akagić-Hodžić, predsjednica Udruženja za razvoj i afirmaciju društva BNL (Building New Lives) koje je realizator projekta. Osnovni ciljevi projekta ''Poslovni inkubator'' su podizanje svijesti mladih ljudi o potrebi za cjeloživotnim učenjem i razvojem poslovnih vještina te njihovo osposobljavanje za praktično djelovanje u poslovnom svijetu i proaktivan pristup u procesu traženja posla i sagledavanju mogućnosti samozapošljavanja kroz pokretanje vlastitog biznisa.