Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

U okviru programa stručnog usavršavanja uposlenika Općine Centar, Služba za informatiku organizovala je 20. septembra 2016. godine za novoprimljene volontere i uposlenike, koji rade u općinskim službama predavanje o informacionom sistemu Općine Centar.
Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

Zaželjevši volonterima i novouposlenim službenicima dobrodošlicu i uspješan rad u općinskim službama, pomoćnik načelnika za informatiku Zlatko Voljevica je tokom prvog dijela izlaganja predstavio historijat razvoja informacionog sistema u Općini Centar koji traje od 1984. godine kada je u ovu zgradu unesen prvi računar.

 

Od kada je 1999. godine pokrenuta općinska web stranica pa do danas, prateći svjetske informacione trendove, napravljen je značajan iskorak uvođenjem elektronske uprave. U sklopu projekta uvođenja elektronske uprave u Općini Centar, Služba za informatiku je realizovala niz aktivnosti, kao što su: uvođenje SMS servisa za građane koji putem mobilnih telefona mogu dobiti podatke o stanju njihovih zahtjeva koji se rješavaju u općinskim službama, zatim digitalizacija katastra, info kiosci, informativni bilteni… U cilju povećanja efikasnosti i transparentnosti rada i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima, uz primjenu modernih komunikacija i tehnologija, Općina Centar je uvela i elektronski informacioni sistem u rad Općinskog vijeća „e-vijeće“.

 

Volonteri i uposlenici su informisani i o planovima za dalje unapređivanje informacionog sistema u Općini Centar, a u drugom dijelu predavanja upoznati su o pravima i obavezama prilikom korištenja općinske informatičke opreme, pri čemu je posebna pažnja posvećena zaštiti informacionog sistema.

 

Da podsjetimo, Općina Centar je prvi organ lokalne uprave u Kantonu Sarajevo koji je uveo praksu prijema volontera. U mandatu općinskog načelnika Dževada Bećirevića (2004-2016) u službama središnje sarajevske općine volonterski staž obavilo je više od 500 fakultetski obrazovanih mladih osoba koje su, bez prethodnog radnog iskustva, stekli nova znanja i pravo da konkurišu za radno mjesto.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti