Općina Centar obezbijedila za 486 učenika besplatne užine

Općina Centar Sarajevo putem Službe za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica i ove godine finansira nabavku đačkih užina za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Za tu namjenu u općinskom budžetu obezbijeđeno je 85.000 konvertibilnih maraka.
Općina Centar obezbijedila za 486 učenika besplatne užine

Osim učenika 11 osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine, ovim projektom su također obuhvaćena i djeca iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".

 

Za nabavku 486 užina za septembar Općina Centar je već izdvojila iznos od 7.765,50 KM dobavljačima koji školskim ustanovama dostavljaju užine.

 

-Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica škole dostavljaju spiskove sa imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dječiji dodatak (koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu), na osnovu čega naša služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći. Imajući u vidu smanjenje životnog standarda naših građana, radimo reviziju za oktobar i očekujemo da se poveća konačan broj djece koja će ove školske godine dobijati besplatnu užinu. Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 16 KM za užinu, istakla je Mersida Veiz, stručni saradnik za oblast socijalne zaštite u općinskoj Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica.

 

Prema utvrđenim kriterijima, najviše djece koja primaju besplatnu užinu dolazi iz Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ (119), zatim slijede škole: „Alija Nametak“ (75), „Hasan Kaimija“ (64), JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju djece (51), Osnovna škola Katoličkog školskog centra (38), „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ (34), „Hasan Kikić“ i „Musa Ćazim Ćatić“ (po 30 učenika), „Vladislav Skarić (14), „Silvije Strahimir Kranjčević“ (11), „Safvet-beg Bašagić“ (8), „Isak Samokovlija (7), te iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" besplatnu užinu dobija petoro djece koja stanuju na području općine Centar.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti