Književni karavan stigao u školu „Silvije Strahimir Kranjčević“

U okviru tradicionalnog „Književnog karavana za učenike osnovnih škola“ književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk su 16. septembra 2016. godine bili gosti u Osnovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“. Organizator Književnog karavana je Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“, a pokrovitelj je Općina Centar.
Književni karavan stigao u školu „Silvije Strahimir Kranjčević“

Voditelj književnog kluba u Centru za mlade na Gorici i učesnik književnog karavana Mirsad Bećirbašić se zahvalio predstavnicima Općine Centar  koji su uvijek imali razumijevanja za saradnju sa piscima.

 

-Danas ćemo djeci zaželjeti sretan početak nove školske godine i učenicima petog razreda ove škole recitirat ću pjesme iz svoje nove knjige, te ćemo razgovarati o mojoj jednoj pjesmi koja je sadržana u čitanci za njihov razred. Ovdje smo također da saslušamo mlade autore i da im odgovorimo sve ono što ih zanima o književnosti, objasnio je Bećirbašić.

 

Kučuk je kazao da osjećaju veliku zahvalnost, jer su oni kao autori u prilici da sa djecom podijele radost druženja i čitanja i da razmijene iskustva.

 

-Nama je jako zanimljivo da među mladim ljudima osluhnemo ko sutra želi biti pjesnik ili pisac, kazao je Kučuk.

 

Tokom ove godine u okviru pomenutog projekta naši književnici Bećirbašić i Kučuk su također posjetili učenike iz osnovnih škola „Hasan Kaimija“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Vladislav Skarić“, gdje su sa mladim ljudima razmijenili svoje bogato iskustvo o svjetskoj i našoj književnosti.

 

Cilj projekta „Književni karavan za učenike osnovnih škola“ je da se učenicima trećih, četvrtih i petih razreda kroz susrete sa piscima književnih djela iz školske lektire približi djeci knjiga i čitanje kao trajna obrazovna i kulturna navika. Ovakva edukativna i zabavna druženja djecu motivišu da više čitaju i da knjigu nakon tih susreta doživljavaju kao prijatelja koji će ih pratiti kroz cijeli život.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti