Za projekat „Testiranje na demenciju...“ Općina Centar izdvojila 3.500 KM

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama treće životne dobi godinama unazad stavlja među najprioritetnije aktivnosti.
Za projekat „Testiranje na demenciju...“ Općina Centar izdvojila 3.500 KM

Ova lokalna zajednica drugu godinu zaredom obezbjeđuje novac Udruženju „AiR“ za projekte koji za cilj imaju dijagnosticiranje demencije u ranoj fazi, te omogućavanje kvalitetnijih uslova života osobama oboljelim od ove bolesti.

 

Za projekat „Testiranje na demenciju osoba starijih od 60 godina starosti, te njihovo evidentiranje u jedinstven registar oboljelih“ Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 3.500 maraka Udruženju „Air“, koje je ujedno i osnivač Centra za demenciju.

 

Udruženje „AiR“ je nevladina organizacija za pomoć osobama oboljelim od nekog tipa demencije, te njihovim porodicama sa ciljem podizanja svijesti o demenciji u društvenoj zajednici.

 

Podsjećamo da je Općina Centar iz budžeta za 2015. godinu izdvojila Udruženju „AiR“ 5.000 KM za projekat „Demencija u porodici“ čijom su realizacijom testirani korisnici Merhameta i Crvenog križa, u okviru kojih je Udruženje došlo do alarmantnih podataka. Testirano je 70 korisnika, a različite tipove demencije je imalo 40 osoba, što predstavlja 57 posto testiranih. Ovaj podatak izaziva hitnu akciju izrade strategije za borbu protiv demencije. U pogledu skrbi za osobe s demencijom ne postoji sistemska pomoć, niti bilo kakva podrška skrbnicima-porodicama. Razlog je nepostojanje tačne evidencije o broju oboljelih, jer zbog toga bolesni nemaju svoju posebnu zdravstvenu šifru i njihovi lijekovi nisu na esencijalnim listama, te nemaju socijalnu pomoć u vidu materijalne naknade za njegu ili pomoć trećeg lica.

 

Cilj ovogodišnjeg projekta jeste doći do broja oboljelih; evidentirati njihove probleme; objediniti podatke u evidenciji oboljelih u FBiH. Pomoću egzaktnih podataka moći će se uticati na odgovorne da poduzmu odgovarajuće sistemske mjere koje će  pomoći oboljelim i njihovim skrbnicima, a sami skrbnici će dobiti informaciju gdje će moći da se obrate za pomoć i savjet.

 

Poziv za testiranje će se slati putem pošte, postera, letaka, javnih emitera, telefona i slično. Testiranje i evidentiranje osoba preko 60 godina obavljat će se u prostorijama mjesnih zajednica, a u koordinaciji sa ljekarima porodične medicine.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti