Održan naučni simpozij „Različiti aspekti u tretiranju demencije u BiH“

U organizaciji Udruženja „AiR“ i Centra za demenciju u Amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održan je naučni simpozij „Različiti aspekti u tretiranju demencije u BiH“. U ime Općine Centar simpoziju je prisustvovao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, te vijećnik Velija Katica koji je bio i jedan od predavača.
Održan naučni simpozij „Različiti aspekti u tretiranju demencije u BiH“

Simpozij međunarodnog karaktera otvorili su dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Salih Fočo i menadžer Centra za demenciju Osman Kučuk, a njegov osnovni cilj bio je poslati jasnu poruku da smo svjesni problema demencije u društvu, te pokazati sa čime se svakodnevno bori 180.000 porodica u BH društvu bez sistemske pomoći zajednice, suočeni sa predrasudama društva, trošeći svoje unutarnje resurse i narušavajući svoje zdravlje.

 

Fokusna grupa simpozijuma bili su psihijatri, neurolozi, psiholozi i socijolozi, internisti, dijabetolozi i endokrinolozi, ljekari porodične medicine, medicinski tehničari, njegovatelji te predstavnici institucija vlasti.

 

Demencija je težak medicinski/zdravstveni i još teži socijalni, sociološki i psihološki problem sa kojim se susreću oboljeli građani, njihove porodice, institucije i čitavo društvo. Porodice koje imaju oboljelog člana izložene su teškim psihološkim traumama, velikim materijalnim izdacima i nerijetko sa brojnim etičkim dilemama u sredini u kojoj žive. Demencija je gubitak ličnosti i funkcija, to je stanje u kome se brišu sjećanja, imena i lica. Ona je više nego puko gubljenje memorije, više od zaborava i nestajanja pamćenja. Gubitak pamćenja obično znači gubitak i identiteta.

 

Simpozij je bio prilika da zakonodavci prezentiraju vizije borbe protiv demencije, te način kako planiraju riješiti sistemsku pomoć oboljelima i njihovim njegovateljima.

 

U radu ovog naučnog skupa učestvovalo je 15 predavača, a sam program sastojao se od pet sesija i to: Demencija u Evropi; Dijagnosticiranje, terapija i njegovanje osoba sa demencijom; Humanistički aspekt demencije; Medicinski aspekt demencije; Lična iskustva osoba sa demencijom i njihovih porodica.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da je Općina Centar spremna uzeti aktivno učešće kada je u pitanju rješavanje ovog velikog problema u društvu.

 

-Ja bih zaista volio da sistemski riješimo ovaj društveni problem koji je opasan za sve nas, a naročito za generacije koje se približavaju toj zadnjoj životnoj dobi, starosti. Sa Udruženjem „AiR“ smo već uspostavili saradnju, i moram kazati da smo zadovoljni interaktivnim odnosom i rezultatima saradnje, a svakako želimo da i dalje sinergijski poduzimamo radnje i aktivnosti koje će dati bolje rezultate. Općina Centar vam stoji na raspolaganju, ali ipak saradnja na nivou lokalne zajednice nije garancija da će ovaj problem biti riješen, te smatram da svi nivoi vlasti aktivno moraju da se uključe u njegovo rješavanje, naglasio je Ajnadžić.

 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti