Sanacija klizišta između ulica Višnjik, Bolnička i Zaima Šarca

Za sanaciju klizišta na lokalitetu Višnjika u Centru prošle sedmice je potpisan sporazum između finansijera, Općine Centar, te Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, realizatora i nadzora projekta.
Sanacija klizišta između ulica Višnjik, Bolnička i Zaima Šarca

 Općina Centar je za ovu namjenu u svom ovogodišnjem budžetu izdvojila 141.190 maraka, a Zavod za izgradnju je već okončao proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova i sa firmom „TB Inženjering“ je već potpisan ugovor.

Početak radova na sanaciji ovog klizišta koji obuhvata područje između ulica Višnjik, Bolnička i Zaima Šarca, trebao bi započeti u narednom periodu.

Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu uradio je glavni projekat sanacije klizišta sa elaboratom o inženjersko-geološkim i geotehničkim karakteristikama terena, kao i projekat monitoringa, gdje je obuhvaćeno područje površine od 66 hektara.

Kako su utvrdili stručnjaci sa Građevinskog fakulteta klizanje tla su uzrokovala loša geomehanička svojstva zemljišta, nekontrolisani priliv i infiltracija površinskih voda, plitak nivo podzemnih voda, neadekvatno fundiranje prilikom gradnje stambenih objekata u inženjersko-geološkim i geotehničkim uslovima na terenu, što za posljedicu ima pojave napuklina na stambenim objektima, stepeništima i pješačkim stazama. Najugroženiji objekti se nalaze u ulici Višnjik 19, 35 i 51, te u Ulici Bolnička 30 i 44.

U prijedlozima mjera za sanaciju klizišta potrebno je uraditi 500 metara novog drenažnog sistema za adekvatnu odvodnju podzemnih voda, te postaviti nove slivnike za odvodnju površinskih voda. Cijevi će biti položene od Ulice Zaima Šarca do Ulice Višnjik gdje je planirano spajanje drenažnih sistema, te spuštanje prema Bolničkoj ulici gdje će biti spojeni na gradsku odvodnu mrežu.

Projektom je također planirana izgradnja dva potporna zida ispod stambenih objekata u Ulici Bolnička i to potporni zid dužine 16 metara kod broja 51 i potporni zid dužine 26 metara kod broja 26. Pored izgradnje novih potpornih zidova planirana je i obnova oštećenih u Ulici Bolnička 24, a u Ulici Višnjik 19 planirana je izgradnja novog armirano-betonskog zida.

Za izradu glavnog projekta i elaborata, te projekta monitoringa Općina Centar izdvojila je oko 43.000 KM.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti