Udruženju „Motivator“ donirano dvije hiljade maraka

U budžetu za 2016. godinu Općina Centar je izdvojila 2.000 KM Udruženju za razvoj civilnog društva „Motivator“ za realizaciju projekta „Antimobing centar“.
Udruženju „Motivator“ donirano dvije hiljade maraka

Zlostavljanje na radnom mjestu prisutno je danas na tržištu rada u svim zanimanjima, u malim preduzećima, korporacijama, državnim institucijama. Mobing jednako pogađa oba pola, s tim da žene trpe veće posljedice ovakvih oblika ponašanja, te se rjeđe odlučuju na pokretanje postupka za zaštitu od diskriminacije. Pojedina istraživanja pokazuju da čak 60 posto zaposlenih u BiH trpi mobing, a najčešće žrtve zlostavljanja su žene iznad 40 godina starosti. Zbog teške ekonomske situacije, loše uređenog tržišta rada, te nedostatka adekvatnog mehanizma sankcionisanja zlostavljanja na radnom mjestu, mobing je u stalnom porastu. Zbog navedenog uspostavljanje savjetovališta kao glavne aktivnosti projekta bilo je više nego potrebno.

Antimobing centar je dugogodišnji projekat udruženja „Motivator“, a implementacijom dijela projekta koji se odnosio na stanovnike općine Centar željelo se doći do što većeg broja građana, te promovirati antidiskriminatorsko zakonodavstvo.

Udruženje je u tom cilju organizovalo dvije edukacije gdje su korisnici upoznati sa pravima, te mobingu u zakonodavstvu BiH. Otvorena je i telefonska linija na koje su žrtve mogle prijaviti mobing i dobiti savjet kako se zaštiti. Organizovana su i individualna savjetovanja za osobe izložene mobingu na radnom mjestu.

U programu edukacije učestvovalo je 30 stanovnika općine Centar, dok je usluge telefonskog i individualnog savjetovanja zatražilo 19 osoba.

S obzirom da udruženje „Motivator“ kontinuirano radi na projektu, svi građani koji su žrtve mobinga, trebaju savjet ili podršku mogu se obratiti na telefon 033/843-968 ili na mail: motivator.info@gmail.com.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti