Pionirska dolina dobija nove životinjske vrste zahvaljujući Općini Centar

Općina Centar Sarajevo godinama pomaže rad jedinog zoološkog parka u našoj državi, Pionirske doline. Pomoć se, prije svega, ogleda u finansiranju nabavke novih životinjskih vrsta.
Pionirska dolina dobija nove životinjske vrste zahvaljujući Općini Centar

I u ovoj godini u budžetu Općine Centar obezbijeđena su sredstva za pomenutu namjenu. Načelnik Dževad Bećirević posjetio je u četvrtak 25. augusta KJKP „Park“ i tim povodom uručio v.d. direktoru ovog preduzeća Alenu Ramiću protokol prema kojem je za nabavku novih životinjskih vrsta u ovoj godini Općina Centar izdvojila 10 hiljada maraka.

 

Načelnik Bećirević je istakao da Općina Centar svake godine izdvaja sredstva za kupovinu novih životinjskih vrsta i govoreći o budućim projektima, podsjetio da se u blizini Pionirske doline nalazi park Jezero-Betanija koji održava Općina Centar.

 

-Ovaj prostor trebamo iskoristiti na način da se park Jezero-Betanija i Pionirska dolina spoje i na taj način zoo vrt bi dobio novih 80 dunuma zemlje. Nadam se da će kantonalne vlasti i budući načelnici, ali i vlasti iz cijele BiH, imati sluha za ovu ideju jer zoo vrt u Sarajevu ima česte posjete đačkih ekskurzija iz svih dijelova države, naglasio je Bećirević dodajući da Općina na godišnjem nivou izdvaja i do 400 hiljada maraka KJKP „Park“ koji održava zelene površine na području Centra.


Ramić je kazao da je donacija Općine Centar samo dio pomoći ove lokalne zajednice, te dodao da je u planu niz projekata iz oblasti hortikulture i uređenja prostora.


-Zahvaljujući ovoj donaciji, do kraja septembra Pionirska dolina bi trebala dobiti deset vrsta autohtonih bosanskih golubova, a planirana je i nabavka bosanskog psa tornjaka i bosanskog brdskog konja, istakao je Ramić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti