Do sredine septembra planiran završetak radova na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru

Od početka izvođenja radova, od maja ove godine, na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru radnici firme „TB Inženjering“ iz Breze su uspjeli postaviti novi drenažni sistem koji je spojen na gradsku odvodnu mrežu.
Do sredine septembra planiran završetak radova na sanaciji klizišta u ulicama Pećina i Urijan Dedina na Soukbunaru

– Za stabilizaciju saobraćajnice također smo postavili betonski gabionski zid u četiri reda. Ispod stambenog objekta u Ulici Pećina 31 smo izgradili novi armirano-betonski potporni zid dužine 18 metara, dok smo iznad ovog objekta postavili drenažni sistem. U Urijan Dedinoj ulici smo izgradili novi armirano-betonski potporni zid dužine 38 metara ispod kojeg smo ugradili šipove i sidra koja idu do 12 metara dubine koja služe za stabilizaciju tla. Na jednoj kampadi smo ugradili kontrafore do četiri metra dubine sa ugrađenim cijevima kroz koje planiramo postaviti šipove.  U toku je postavljanje oplate za izgradnju trećeg potpornog zida dužine oko 15 metara. Također nam preostaje da uradimo još jednu kaskadu sa kontraforima kroz koje prolaze šipovi, objasnio je Ahmed Begić, šef gradilišta firme „TB Inženjering“ i dodao da ukoliko dozvole vremenske prilike i ne bude nekih dodatnih radova da sanaciju klizišta planiraju završiti do sredine septembra ove godine.

 

Ukupna investiciona vrijednost ovog projekta je oko 400.000 KM čiji je investitor Općina Centar, dok je za nadzor i realizaciju projekta zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Glavni projekat je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Uzroci pojave klizišta na ovom području su geološka građa tla sa lošim geomehaničkim svojstvima, strmina terena, te podzemne vode. Izradu glavnog projekta je također finansirala Općina Centar u iznosu od 17.850 KM.

 

Institut za geotehniku i geologiju je također uradio i projekat monitoringa klizišta koji se obavlja nakon sanacije kako bi se mogla procijeniti uspješnost izvedenih radova.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti