Radovi na rekonstrukciji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH

Od prošle srijede, 10. augusta, kada su započeli radovi na rekonstrukciji pločnika u Ulici Maršala Tita ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza, u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, radnici građevinske firme „Sela“ su uklonili kompletnu oštećenu asfaltnu i betonsku podlogu duž cijele dionice smještene između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića.
Radovi na rekonstrukciji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH

-Nakon podizanja kompletne nosive konstrukcije postavili smo novu tamponsku podlogu, dok od sutra planiramo početi sa izgradnjom sistema za regulaciju oborinskih voda. Nakon toga će biti postavljena armirano-betonska podloga na koju će biti položene granitne kocke (kaldrma). Projektom je također predviđeno postavljanje hidrauličnih rampi na prilazu glavnom ulazu, te rekonstrukcija ograde oko zelenih površina. Ukoliko dozvole vremenske prilike i ne bude drugih zastoja u radovima planiramo ovaj projekat okončati u datom roku od 75 dana, objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta firme „Sela“.

 

Finansijeri projekta su Općina Centar i Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, koji su zajednički izdvojili 363.000 maraka, dok je glavni projekat rekonstrukcije pločnika uradila firma  „Es Hydrotechnics“ iz Sarajeva, a za nadzor je zadužena firma „Coning“ d.o.o. Sarajevo.

 

Kako je zgrada Predsjedništva BiH nacionalni spomenik, prije početka izvođenja radova tokom prikupljanja potrebne dokumentacije pribavljeno je pozitivno stručno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika koji je u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. 

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti