Udruženju „Svjetlo“ donirano 3.000 KM

Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći organizacijama koje iskazuju posebnu brigu za osobe sa invaliditetom, naročito osobe sa intelektualnim teškoćama i umanjenim sposobnostima. Ova lokalna zajednica kontinuirano obezbjeđuje novac Udruženju NVO altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima „Svjetlo“ za implementaciju projekta „Edukativni centar za socijalno uključivanje „S...““ Za ovaj projekat Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 3.000 maraka.
Udruženju „Svjetlo“ donirano 3.000 KM

Osobe sa umanjenim sposobnostima nakon završetka formalnog obrazovanja ostaju prepuštene samo porodici te bivaju socijalno isključeni, jer ne postoji sistemska društvena briga nakon završetka obrazovanja. Da bi bili socijalno uključeni, sačuvali i unaprijedili stečena znanja i vještine, neophodno je da kvalitetno provode slobodno vrijeme i usvajaju nove vještine i znanja.

 

Osnovni cilj ovog projekta je povećati socijalnu uključenost osoba sa umanjenim sposobnostima, povećati njihovo učešće u društvenim događajima, poboljšati njihovu samostalnost i lične vještine.

 

Projekat obuhvata 96 interaktivnih radionica za ukupno 24 mlade osobe s umanjenim sposobnostima, koji se realiziraju kroz edukativne programe: „Zdravlje“, „Ekologija“, „Kultura“ i „Društvene aktivnosti“.

 

Izvršni direktor NVO altruista „Svjetlo“ Haris Čaušević iskazao je posebnu zahvalnost Općini Centar na kontinuiranoj podršci uz nadu da će dobra saradnja biti nastavljena.

 

-Vrlo je važno da Općina Centar u kontinuitetu podržava Udruženje već jedanaest godina i smatram da je to vrlo važan segment. To prije svega doprinosi ispunjenju misije naše organizacije, a to je realizacija programa socijalne uključenosti za mlade sa umanjenim sposobnostima koji se nalaze u porodici. Kroz edukativni centar za socijalno uključivanje mladi sa umanjenim sposobnostima imaju priliku da razviju socijalne vještine, te da učestvuju u javnim događajima. Realizacija projekta je počela u junu, a sa radom nastavljamo u septembru, kazao je Čaušević.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti