Pod pokroviteljstvom Općine Centar otvorena izložba „Plodovi nara“

Općina Centar Sarajevo, putem granta za neprofitne organizacije, iz budžeta za 2016. godinu izdvojila je 3.000 maraka Udruženju žena „Nar“ za realizaciju projekta „Kulturno-umjetničke radionice – plodovi nara“.
Pod pokroviteljstvom Općine Centar otvorena izložba „Plodovi nara“

Nezavidan položaj žene u bosanskohercegovačkom društvu je opće poznata činjenica, a o tome se dosta pažnje posvećuje u mnogim izvještajima, na okruglim stolovima i u sklopu aktivnosti Udruženja čije su članice žene i koje zagovaraju prava ove spolne kategorije čija je uloga u društvu svedena uglavnom na okvire poštivanja zakonskih normi, a ne onog što žene stvarno zaslužuju.

 

Glavni cilj projekta je poboljšanje psiho-fizičkog stanja nezaposlenih žena srednjih godina. To se postiže kroz interaktivne radionice koje doprinose izgradnji i učvršćivanju samopouzdanja i poboljšanju njihovih kompetencija za tržište rada.

 

Također, projekat ima za cilj afirmaciju kulturnog stvaralaštva na području općine Centar kroz edukativne radionice iz različitih oblasti umjetnosti u svrhu podrške i razvoju ženskog poduzetništva.

 

Predsjednica Udruženja Ajša Kaluđerović kazala je da se kroz interaktivne radionice iz oblasti likovne i primijenjene umjetnosti želi poboljšati psiho-fizičko stanje nezaposlenih žena srednjih godina i izgraditi samopouzdanje kod ovakvih osoba.

 

-Sva izložena umjetnička djela nastala su u okviru radionica. Krasno je kada dobijemo podršku od institucija vlasti kao što je to slučaj sa Općinom Centar i jako smo zahvalni na tome. Mi imamo stalne radionice, ali bez finansijske podrške ne bismo mogli organizirati ovakve izložbe i predstaviti naš rad. Naše aktivistice koje su prethodno pohađale radionice iz oblasti likovne i primijenjene umjetnosti su, uz druženje u zabavnoj i opuštenoj atmosferi, izrađivale radove, istakla je Kaluđerović.

 

Kao finalnu aktivnost projekta, Udruženje žena „NAR“ organizovalo je izložbu “Plodovi nara" gdje su predstavljeni radovi aktivistica. Izložba je otvorena od 8. do 14. augusta, a zainteresovani građani radove mogu pogledati u Art Kući Sevdaha koja se nalazi u ulici Halači 5 – Velike daire.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti