Predsjedavajući Ajnadžić posjetio Zavod Mjedenica

Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima i privrednicima Ismirom Arslanagićem i Rašidom Pilavom posjetio je Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica gdje su ih ugostili direktor Zavoda Selmir Hadžić i akademski skulptor i uposlenik Zavoda Adis Lukač. Povod posjete bio je razgovor o problemima sa kojima se ova obrazovna ustanova suočava, te unapređivanje saradnje sa Općinom Centar.
Predsjedavajući Ajnadžić posjetio Zavod Mjedenica

Hadžić je izrazio zahvalnost za dosadašnju višegodišnju finansijsku podršku Općine Centar i upoznao goste o problemima sa kojima se Zavod suočava.

 

-Prije svega želim da se zahvalim na ovoj posjeti. Trenutno radimo sa 200 korisnika uzrasta od tri do 40 godina sa područja cijele BiH. Mjedenica je nekada bila državna ustanova, a trenutno je na nivou Federacije, odnosno Kanton je preuzeo finansiranje s obzirom da pripadamo Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih. Specifičnost koja nas izdvaja u odnosu na druge ustanove je to što pored svih segmenata imamo vrtić od tri do sedam godina, osnovnu školu gdje se realizira nastava, produženi boravak, internat sa 60 korisnika koji u njemu borave 24 sata, te radionice za radnu okupaciju odraslih korisnika koji nisu mogli niti po jednom programu nastaviti školovanje u srednjoj školi. Trenutno imamo 33 korisnika radionica za radnu okupaciju, a upravo je to segment u kojem nam je najurgentnija potreba za djelovanjem svih lokalnih zajednica. To je segment rada koji nije niti jednim zakonom pokriven. Imamo 33 korisnika za koje nemamo niti jednu marku finansiranja, niti za materijal za rad, niti za hranu. Bilo kakva vrsta pomoći nama bi bila od velike koristi. Vrlo smo složena i specifična ustanova. Sva naša djeca imaju određene zdravstvene poteškoće, trebaju medicinsku njegu, a nedostaje međuresorno djelovanje, jer iako pripadamo Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih ovdje ima dosta područja za socijalni sektor i za zdravstvo. Mi u ustanovi imamo najbolje tehnički opremljenu stomatološku ambulantu, a nemamo angažovanog stomatologa, nemamo fizioterapeuta, a sa našom djecom rade samo četiri medicinske sestre, tako da nam i nedostatak osoblja predstavlja veliki problem, a sve je veći broj korisnika. Prije par godina smo radili jedan veliki projekat utopljavanja zgrade i zamjenu stolarije, a ono što nam preostaje, a stvara nam velike probleme, jeste zamjena krovne konstrukcije. Trošimo velike količine energenata da bi zagrijali prostor, jer je izolacija krova loša, a konstrukcija dotrajala. Općina Centar nam vrlo često pomaže i mi smo na tome jako zahvalni. Nadamo se da ćete i u budućnosti imati sluha za naše potrebe i da ćete nam pomoći u otklanjanju ovih nagomilanih problema, kazao je Hadžić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je iskazao namjere Općine Centar za nastavak podrške radu Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica s ciljem stvaranja što boljih uslova za lakši svakodnevni život osoba sa poteškoćama u razvoju.

 

-Mi smo došli prije svega da porazgovaramo i ustanovimo šta možemo mi kao lokalna zajednica u perspektivi pomoći Zavodu. Ja moram reći da Općina Centar iskazuje poseban senzibilitet za ovakve vrste problema. Imamo mogućnost da pomognemo i sigurno ćemo se uključiti u neki od projekata koje realizirate, a naravno sve u skladu sa našim finansijskim mogućnostima. Kao zrela društvena zajednica moramo se nositi sa problemima koji nas okružuju i moramo poduzimati mjere koje proizvode dobre efekte. Integriranim djelovanjem i snagama možemo vam pomoći da budete efikasniji. Lokalna zajednica mora nastojati da osobama sa poteškoćama u razvoju otkloni sve smetnje i barijere u životu i u svakodnevnici, naglasio je Ajnadžić.

 

Ovom prilikom su predstavnici Općine Centar i privrednici direktoru uručili paketiće za štićenike Zavoda.

 

Podsjećamo, Općina Centar Sarajevo je u budžetu za 2016. godinu izdvojila 12.000 KM za prevoz djece sa posebnim potrebama, te na taj način još jednom iskazala brigu za jednu od najosjetljivijih skupina u našem društvu. Trenutni korisnici ovog programa su 15 pratilaca i 12 učenika nastanjenih na području općine Centar, a koji pohađaju Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“, Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju i Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti