Obilježena 24. godišnjica bitke na Poljinama

Članovi porodica poginulih, saborci, predstavnici Kantona Sarajevo i općina Centar i Novi Grad, te boračkih udruženja 1. augusta 2016. godine položili su cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Prve podrinjske brigade koji su 31. jula 1992. godine zajedno sa lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova u borbama na Poljinama položili svoje živote za odbranu naše države. U ime Općine Centar cvijeće je položio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić.
Obilježena 24. godišnjica bitke na Poljinama

Ratni komandant Prve podrinjske brigade i Prvog korpusa Armije RBiH, a sadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da na ovom časnom i ponosnom historijskom mjestu treba čestitati svim patriotima koji su uzeli učešća u odbrani države BiH, ali i izrazio žaljenje zbog malog broja onih koji su došli da odaju počast poginulim.

 

-Ovo je dobar znak koji bi nas trebao opametiti u budućnosti. Nisam siguran da ćemo na ovaj način sačuvati kontinuitet pamćenja. Budemo li došli u situaciju da zaboravimo tekovine odbrambenooslobodilačkog rata onda će naša djeca ponovo morati da razmišljaju i budu u izazovima u kojima smo mi bili u periodu od 1992. do 1995. godine. Također, ne slažem se sa konstatacijom da je ovo bila bitka za Poljine. Ovo je bila bitka na Poljinama. Na osnovu podataka koje je imala naša obavještajna služba mi smo informisani da se sprema napad sa Poljina na Sarajevo i trebalo je sve slobodne snage i kapacitete usmjeriti na odbranu, naglasio je Ajnadžić.

 

Nakon ovoga delegacije su položile cvijeće i ispred obližnjeg spomen-obilježja na Šipu gdje su postavljene table sa imenima 57 poginulih pripadnika Armije RBiH i odali im dužnu počast.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti