Udruženju za zaštitu majke i djeteta donirano 1.500 KM

U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2016. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 1.500 KM Udruženju za zaštitu majke i djeteta za realizaciju projekta „Uloga majke u vaspitanju i obrazovanju djece“.
Udruženju za zaštitu majke i djeteta donirano 1.500 KM

Žena u BiH je tradicionalno ugrožena, a kulminacija njene psihičke i fizičke ugroženosti izražena je nasiljem u porodici. Nasilje nad majkom je istovremeno psihičko nasilje nad djetetom.

 

Udruženje kroz projekat nudi jasnu ulogu majke u vaspitanju i obrazovanju djece u porodicama izloženim nasilju i socijalnim problemima. Projektom se žele ohrabriti majka i dijete da potraže pomoć.

 

Ciljevi projekta bili su prevencija nasilja u porodici čiji su počinioci oboljeli od PTSP-a, otklanjanje uzroka nasilja pravovremenim i učinkovitim liječenjem, razvoj svijesti o nasilju u porodici, pomoć žrtvi edukacijom, podrškom, promocijom i zalaganjem.

 

Korisnici projekta bile su žrtve ili potencijalne žrtve (majke i djeca) nasilja u porodici počinjenog od muža i oca oboljelog od PTSP-a.

 

U okviru projekta provedene su kampanja u cilju podrške uloge majke u obrazovanju i vaspitanju djece, anketa na 100 uzoraka rizičnih grupa potencijalnih žrtava nasilja,

 

izdavanje biltena na temu „Uloga majke u vaspitanju i obrazovanju djece“, edukativni rad sa ženama žrtvama i potencijalnim žrtvama nasilja u porodici, podjela biltena, saradnja sa policijom i Centrom za socijalni rad, organizacija javnih tribina, promocija biltena i provođenje ankete sa majkama, te individualni rad sa žrtvama nasilja.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti