Što prije riješiti status devastiranog obdaništa Razigrani dani

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, te ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i zamjenik pravobranioca Kantona Sarajevo Adem Festić posjetili su 28. jula 2016. godine devastirani objekat nekadašnjeg obdaništa Razigrani dani u Ulici Patriotske lige kod broja 46, kojeg Općina Centar želi obnoviti i vratiti u funkciju.
Što prije riješiti status devastiranog obdaništa Razigrani dani

Ajnadžić je kazao da je izuzetno obradovan time što je ministar Kazazović saglasan da Općina Centar, kao vlasnik zemljišta na kojem se nalazi obdanište, okonča započetu proceduru oko rekonstrukcije tog objekta kako bi u konačnici mogao služiti svojoj svrsi.

 

-Jedino je važno da se obdanište što prije obnovi i stavi u funkciju građana i od te namjere mi nećemo odustati. Da bi se procedura privela kraju nama treba saglasnost Skupštine KS da JU „Djeca Sarajeva“ odustane od zahtjeva za legalizaciju. Općina Centar je spremna u cjelosti investirati u obnovu obdaništa Razigrani dani kojeg ćemo ustupiti na korištenje Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“ kako bi djeca sa tog područja imala vrtić, što je nama krajnji cilj. Spremni smo objekat ustupiti na korištenje bez naknade ili uz simboličnu naknadu u iznosu od jedne marke. Izgradili bismo još jednu etažu, dio prostora bismo dali na privremeno korištenje medžlisu islamske zajednice, a dio bi bio sjedište nove mjesne zajednice koju mi definiramo u novom administrativnom preustroju, naglasio je Ajnadžić.

 

Zamjenik kantonalnog pravobranioca Festić je kazao da je kantonalno pravobranilaštvo saglasno da se ovaj problem što prije riješi, ali da je neophodno da se Skupština KS o tome očituje.

 

-Da bismo riješili ovo pitanje i projekt doveli do kraja potrebno je da Općina Centar uputi zahtjev prema Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koje će se očitovati prema Vladi odnosno Skupštini Kantona Sarajevo koja u konačnici donosi odluku. Kada Skupština KS da odobrenje da se vlasništvo Kantona knjiži na Općinu Centar onda možete krenuti sa radovima na rekonstrukciji objekta, istakao je Festić.

 

Ministar Kazazović je iskazao spremnost da učini sve što je potrebno kako bi se procedure ubrzale i objekat stavio u funkciju.

 

-Podržavam u potpunosti ovu ideju. Kada nam Općina uputi zahtjev mi ćemo ga proslijediti Vladi KS, odnosno Skupštini KS. Svima nam je u interesu da se objekat što prije stavi u funkciju i moramo uložiti maksimalne napore da se to što prije i desi, kazao je Kazazović.   

 

U općinskoj delegaciji bili su i pomoćnica općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović, pravobranilac Općine Centar Suanita Melunović, vijećnik Velija Katica, te predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Breka-Koševo II“ Ekrem Kurtović i Mujo Mirvić.

04.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Najava prvog Sajma socijalnih usluga
04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
Više vijesti